Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat 'Preporod' usprotivio se Pravilniku o učiteljskoj normi jer će donijeti 'više posla za manje plaće' te je zaprijetio da će mu se suprostaviti svim sredstvima.


Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod usprotivio se danas Pravilniku o učiteljskoj normi jer će donijeti 'više posla za manje plaće' te je zaprijetio da će mu se suprostaviti svim sredstvima.

Vezani članci Željko Stipić (Foto: Pixsell,Matija Habljak) Čelnik sindikata čiji članovi jedini glasaju o ponudi: "Ovakav dogovor nije se smio prihvatiti, nisu svi dobili isto..." Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Željko Stipić ponovno izabran za predsjednika sindikata Preporod

Pravilnik koji je u javnoj raspravi mogao bi smanjiti satnicu brojnim učiteljima i nastavnicima, osobito nastavnicima likovne, tjelesne i glazbene kulture, satničarima i sindikalnim povjerenicima, čak do trećine, rekao je predsjednik Željko Stipić na konferenciji za tisak.

'Linić ograničio prekovremene, a svojim suradnicima isplaćuje maksimalnih 32 sata'

Pravilnik će umanjiti satnicu za dvije trećine od ukupno 25 tisuća učitelja i nastavnika, što bi u najtežim slučajevima značilo smanjenje prosječne plaće od 5.400 do 5.700 tisuća kuna na oko 4i tisuće kuna, kazao je Stipić i ocijenio da se radi o smanjenju proračunskog defiticita preko leđa učitelja i nastavnika.

Predložene norme dovest će do ukidanje područnih škola te škola u ruralnim dijelovima i na otocima, gdje ukidanje škola znači puno više, dok istodobno imamo općine sa 16 stanovnika poput Civljana, rekao je.

Sindikat Preporod: Pitanje sigurnosti u školama treba se raspraviti u Saboru

Ministar Jovanović je do sada uglavnom davao neodgovorne izjave, a nakon što je demontirao kolektivne ugovore, sada pokušava demontirati učiteljske norme te uništiti sindikate, postao je ministar opasnih namjera, rekao je Stipić. Niti jednom od sedmorice njegovih prethodnika od sredine devedesetih nije uspjelo to što želi napraviti Jovanović, dodao je.

Predstavnici Sindikata bili su pozvani da sudjeluju u izradi pravilnika, ali su napustili radnu skupinu. Ocijenili su da ne mogu utjecati na izgled pravilnika, čiji ih je sadržaj, kažu, unatoč tome jako iznenadio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook