Predsjednik Vlade Zoran Milanović objavio je kako je predstojnik njegova ureda Tomislav Saucha ponudio ostavku, ali on ju je odbio.


Na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao premijer Milanović vezano za priču o Ivani Sauchi, supruzi predstojnika njegova ureda objavljenoj u jednom mediju, zbog koje mu je Tomislav Saucha podnio ostavku, rekao je da ugled Vlade nije narušen i da neće prihvatiti ostavku.

Saucha je ostavku ponudio sinoć nakon što je u medijima objavljeno da je odvjetničkom uredu u kojem je zaposlena njegova supruga 'namjestio' angažman s tvrtkom Plinacro u državnom vlasništvu.

'Predstojnik ureda sinoć mi je na stol stavio ostavku. Neću je prihvatiti. Ona je dana da se ne šteti ugledu Vlade, ali ugled Vlade nije ničim načet niti dotaknut', rekao je premijer Milanović. Premijer je ustvrdio kako Saucha za sporni ugovor nije znao. 'On nije znao, a ja još manje', rekao je Milanović. Riječ je o ugovoru koji je odvjetničko društvo 'Gajski, Prka, Saucha i Partneri', u kojem Ivana Saucha ima 23 posto udjela, sklopilo s Plinacrom na izričito traženje predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke Ive Družića.

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Milanović: "Nalog za uhićenje novinara došao je s vrha, ovo je režimska stvar. To nije politika, ovo je HDZ" Inicijativa Škola za sve predala zahtjeve Vladi (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 8 Inicijativa "Škola za sve" predala pismo sa zahtjevima Plenkoviću

Milanović je rekao kako do Družića ne može doći od jučer popodne, a zvao ga je dvadesetak puta. Družić će morati, ističe premijer, objasniti javnosti što je to bilo iako je odluka o angažmanu odvjetničkog društva bila zapravo kolektivna odluka NO-a. 'Ako im je to potrebno radi pravne analize, ako nemaju puno povjerenje u pravnu službu koja radi pod Upravom, onda su čak i dužni angažirati alternativne pravne konzultante, u protivnom ne rade svoj posao. Oni nadziru i zakonski odgovaraju za to', ustvrdio je. Tomislav Saucha, čak i da je znao za to, formalno nije u poziciji da o tome odlučuje, ali on to nije ni znao, ponovio je premijer.

Kod odabira odvjetničkih društava ne vrijede klasična pravila javne nabave gdje se bira najjeftinija ponuda. Odvjetnici rade po tarifi koju određuje Odvjetnička komora, pa je u tom slučaju uvijek prisutna visoka razina arbitrarnosti, tvrdi Milanović. 'Saucha je, da stvar bude paradoksalnija, pisao upravo Plinacrou i Janafu u moje ime i tražio detaljan ispis oglašavanja tih tvrtki u medijima. A taj novac nije čist jer nemaju se što monopoli oglašavati', istaknuo je Milanović uputivši kritiku i medijima koji o tome slabo pišu jer vole uzimati taj novac.

Što će se dogoditi ako neke od tih sporova to odvjetničko društvo dobije na štetu države - nemam odgovor na to pitanje. O tome dosad nisam razmišljao jer mi je savjest čista, kao i mom kolegi' premijer Zoran Milanović

'I sad baš da bi Saucha, koji je pisao takav dopis tim poduzećima upravo u njima pogodovao svojoj supruzi - to je ipak malo previše za povjerovati', kaže Milanović. U cijelom slučaju premijer vidi više dvojbi jer odvjetničko društvo u kojem je Ivana Saucha partner radi 98 posto poslova s privatnim sektorom. 'Čak i s Novom ljubljanskom bankom, ima klijente iz zemlje, inozemstva, zastupa klijente u poreznim sporovima s državom', naveo je Milanović usporedivši to sa slučajem supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira koja je također u dosta sporova nastupala protiv britanske Vlade.

'Što će se dogoditi ako neke od tih sporova to odvjetničko društvo dobije na štetu države - nemam odgovor na to pitanje. O tome dosad nisam razmišljao jer mi je savjest čista, kao i mom kolegi', rekao je. Dodao je kako mu odluka NO Plinacroa stvara politički problem. 'Nama to komplicira život jer s time se uspješno manipulira i bombastično izjednačava s pravim prekršajima i pravim nezakonitostima', kazao je premijer.

'Ja mogu apelirati, ali ne i zapovjediti, jer bih time kršio zakon, da se svi koji su u bliskim rodbinskim vezama naprosto maknu iz tog prostora. To vrijedi i za moju obitelj - i u njoj ima nekoliko osoba koje se bave privatnim poslom, građevinom, i ne rade ništa za državu. Trpe zbog toga', rekao je Milanović. Kaže i da njegova supruga ne prima nikakve naknade u povjerenstvima u kojima radi, mada se to nekada naveliko radilo u razno-raznim povjerenstvima. 'To je nemoralno i protuzakonito i to smo ukinuli', naglasio je.

'Dat ću si truda i provjeriti koja su odvjetnička društva imala astronomske ugovore o paušalima s državnim poduzećima, mjerenima u milijunima kuna. A vlasnici ili partneri u tim društvima su sad ustavni suci. To su milijunski ugovori, konkretno baš u Plinacrou', kazao je premijer te novinarima koji su tražili da kaže o kome se radi poručio - 'zaradite plaću'.

Na primjedbu novinara da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa vrlo jasan i propisuje da u situacijama kada dužnosnik i s njim usko povezana osoba, poput supruge, posluje s javnim poduzećem mora tražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Milanović je kazao kako to nije pitanje već 'pravna analiza'. 'Znate li kako funkcioniraju odvjetnička društva koja imaju milijunske promete - to su posebne pravne osobe. Tko vam kaže da je jedan od partnera uopće znao za jedan mali ugovor koji potpisalo društvo', rekao je.

'Odvjetničko društvo 'Gajski, Prka, Saucha i Partneri' je ozbiljna kuća kojoj ugovor s Plinacrom predstavlja 'marginalni posao koji je rezultat osobnog odnosa između predsjednika NO-a, koji je htio baš to odvjetničko društvo, i glavnog dioničara, glavnog partnera u tom odvjetničkom društvu'. Treba dokazati da je jedan od partnera znao za taj minorni ugovor. Tako ja tumačim zakone jer ih u krajnjoj liniji pišem, odnosno sudjelujem u njihovoj pripremi i njihovom donošenju, rekao je Milanović.

Oporba komentirala slučaj

'Postoji narodna izreka: Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu, tako se ponaša ova Vlada. Jedini i glavni motiv im je zapošljavanje podobnih kadrova, rodbine i prijatelja', rekao je Dinko Burić iz HDSSB-a.

'HDZ-u su prigovarali da laže, krade i mulja, a čini se da ni oni nisu lišeni toga. Zapošljavaju drugove, obitelj i nećake. Najveći je problem što u svemu tome oni problem ne vide', kaže Branko Vukšić iz Laburista.

'Ovo je samo još jedan udar unutar koalicijskog sukoba. Nakon jučerašnje priče o HNS-ovoj ministrici Taritaš sada ta stranka uzvraća udarac. Ova vlada je dokazala kako ne zna voditi zemlju, kako ne zna riješiti gospodarske probleme, jedino što znaju je kadrovirati svoje ljude i muljati', rekao je Gordan Jandroković iz HDZ-a.

'Narod ne treba podcjenjivati'

Upitan kako komentira zapošljavanje u Plinacrou, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je to jadno, jer oni koji najviše viču protiv HDZ-a to rade još gore. 'Bio sam ministar unutarnjih poslova i nije nam palo na pamet kadroviranje po političkoj logici, već smo stavili profesionalce. Kao ministar inzistirao sam da u zakon o policiji uđe odredba po kojoj policajci ne smiju biti članovi niti jedne stranke. Zbog toga sam se, kada sam došao, i sukobio s HDZ-om čija je bila vlada', kazao je Karamarko.  Istaknuo je da sadašnja vlada 'radi političke čistke te namještaju i grabe gdje stignu'. 'Naš narod ne treba podcjenjivati i on to jako dobro vidi', napomenuo je.

>> Doznajte kome je Vlada dala više, a kome srezala budžet

>> VIDEO Ljutiti Milanović: Stranke desnice šire čistu destiliranu mržnju!

Premijer je najavio još jednu konferenciju za novinare danas u 16 sati, na kojoj će s njim biti Igor Štimac i Davor Šuker i na kojoj će biti govora o sigurnosti vezanoj za sutrašnji kvalifikacijski ogled sa Srbijom na Maksimiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook