Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je živjeti u cipelama slijepih, gluhoslijepih ili osoba u invalidskim kolicima, pokušali su isprobati profesor i saborski zastupnik Josip Kregar i pjevačica Jelena Radan te mnogi drugi. Sve u sklopu performansa koji su organizirale udruge okupljene u koaliciju za život u zajednici.


Koalicija za život u zajednici odlučila je i drugima dati mogućnost da pokušaju, barem na kratko, biti u cipelama osoba s invaliditetom. ' Mislim da bar u ovakvim prilikama i vlastima i gradskoj upravi može ukazati na to koliko prepreka postoji za ljude koji ne vide. Ovo je jedno izvanredno iskustvo u kojem se vidi koje su to strašne, fantastične prednosti, kad vidiš', kazao je Kregar.

Vezani članci Policija, ilustracija Spolno uznemiravana policajka čiji je šef oslobođen ima pravo na ustavnu tužbu, odvjetnica: "Zakazao je sustav" Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Predsjedništvo SDP-a održalo sjednicu, doznajemo koje su teme bile na dnevnom redu

Cipele gluhoslijepe osobe pokušala je obuti Jelena Radan. Anamarija je tu, pa osjećam neku sigurnost, a mogu samo pretpostaviti kakav je to osjećaj onima koji ovako žive. Nevjerojatno iskustvo', kazala je pjevačica Jelena Radan.

>>
Zvučni vodič pomaže slijepima u snalaženju po gradu

Mnogi od njih priznaju da im nije lako kretati se po gradu. 'Profesor Kregar je u ulozi slijepe osobe, pa smo išli do bankomata, pa smo pokušali prijeći cestu, probali smo neke stvari koje ne možemo samostalno', kazala je Andrea Veljača iz koalicije za život u zajednici.

Osim građevinskih prepreka, ponekad ih, nažalost, dočekaju i uvrede sugrađana pa je i to bio dio performansa. 'Htjeli smo osobe s povezom dovesti u situacije u kojima se mi nekada nađemo', kazao je glumac Vojin Perić. Srećom, to je ipak rijetkost. Performans 'Dobrodošli u moje cipele' završio je zabavom u potpunom mraku na kojem su se svi dobro zabavili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook