Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori drugu noć za redom

VIDEO Ponovno se rasplamsao požar kod Omiša, snažna bura sve otežava: ''Mislili smo da ćemo izgorjeti i kuće i mi..."

Aktualno Galerija +0 Veliki požar blizu Omiša Galerija 1/1 >>
I dalje je aktivan požar koji je u ponedjeljak poslije 21 sat buknuo u ​Lokvi Rogoznic​i na predjelu Ivašnjak​, ​a više od 100 vatrogasaca​ bori se s vatrom i orkanskim udarima vjetra. Iako je jedno vrijeme bio kod kontrolom, u večernjim satima u utorak ponovno se rasplamsao.

Borba s plamenom stihijom kod Lokve Rogoznice ne jenjava. Pred vatrogascima je još jedna teška noć. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

00:50 Prema informaciji DVD-a Omiš, požar kod Lokve Rogoznice proširio se u jednom trenutku do kuća kod tunela Ivašnjak (DC8, Jadranska magistrala). Bilo je ugroženo 20-ak kuća. Na terenu je ponovno oko 100 vatrogasaca, a zatražene su dodatne cisterne od JVP Split, objavili su iz Ravnateljstva civilne zaštite. No, nešto kasnije dodali su da je stanje na požarištu kod Lokve Rogoznice pod kontrolom vatrogasaca te da je Jadranska magistrala otvorena za promet. Pred vatrogascima će biti još jedna besana noć.

22:21 Veliki požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo u Lokvi Rogoznici kad Omiša, a u utorak poslije podne bio jedno vrijeme stavljen pod kontrolu, ponovno je buknuo navečer zbog jakog vjetra, a na terenu je oko 100 vatrogasaca.

Riječ je o novoj smjeni vatrogasaca koja je večeras zamijenila prethodnu smjenu koja je bila na požarištu.

Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Omiša Višeslav Pešić je za Hinu rekao da se večeras vatreni plamen s viših brdskih predjela spušta prema dolje. "Borimo se i činim sve što je u našoj moći da zaustavimo vatrenu stihiju", kazao je Pešić.

 20:35 Čitave padine iznad obalne magistrale i plaža Lokve Rogoznice noćas su plamtjele, a vatrenu stihiju orkanska bura nosila je prema kućama. Vatrogasci su gotovo u obruču.

''Mislili smo u jednom trenutku da ćemo izgorjet i kuće i mi'', kaže Teo Kovačić iz Lokve.

Krešimir iz DVD-a Dugi Rat kaže da je vatra zahvatila neke kuće te da su popucala stakla.

Da vatrogasci nisu uspjeli, plameni horor nošen vjetrom lako bi zahvatio sva susjedna mjesta. Gasilo ih je stotinjak vatrogasaca iz cijele županije.

''Čitava Omiška rivijera bila bi ugrožena. Pod ovakvim naletima vjetra stvarno je nemoguće gledati, a kamoli gasiti, jer čim izađete iz auta jedino šta vas drži na nogama je vatrogasna cijev pod pritiskom'', kažu.

''Ova naša Lokva kao da je prokleta, svakih par godina ogroman požar. Ili neko to namjerno radi'', priča Teo. Bura je oslabila, ali uz dolazak noći još prijeti, baš kao i požar.

 13:23 ''Jedino aktivno požarište je na istoku, ali tu je nepristupačan teren. Što prije vjetar stane, prije ćemo riješiti situaciju. Kuće nisu ugrožene'', rekao je Ivan Kovačević, zapovjednik vatrogasne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije za DalmacijaNews. Na terenu je i dalje 115 vatrogasaca s 35 vozila.

11:57 
Požar otvorenog prostora na predjelu Ivašnjak kod Lokve Rogoznice i dalje je aktivan. Gori trava, nisko raslinje i borova šuma, a od sinoć je na području zahvaćenom požarom isključena i struja jer kroz to područje prolazi dalekovod.

''Situacija na terenu je dosta teška budući da jak orkanski vjetar otežava gašenje požara'', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao da nema ugroženih objekata: ''U gašenju sudjeluje 108 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila s operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir i Intervencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje''.

Tucaković je rekao kako se tijekom dana očekuje smirivanje situacije.

8:15 Vatra na požarištu i dalje vrlo aktivna, sve su vatrogasne snage na terenu i okružile su požar po cijeloj liniji fronta, ​rekao je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić. Napomenuo je i kako im je jaki vjetar cijelu noć otežavao posao gašenja, a gori borova šuma, makija i nisko raslinje.

"Situacija na požarištu je ista kao i sinoć. Požar smo okružili, no događalo nam se da bi se vatra nakon sat ili dva ponovno aktivirala. Borimo se, širimo i raspoređujemo snage po terenu. Srećom suzbijamo ga. Sinoć je čak vatra bila oko kuća, ali smo je suzbili. Odradili smo sinoć lavovski dio posla jer nam je orkanski vjetar otežavao gašenje", kazao je zapovjednik Pešić.​

6:45 U Županijski vatrogasno-operativni centar dojava o požaru šume na predjelu Ivašnjak, ​u ​Lokv​i​ ​Rogoznic​i stigla je u ponedjeljak oko 21:13 kada su na gašenje krenule sve raspoložive snage s ​o​miškog i ​makarskog područja, ​troje vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita kao i tri vatrogasca iz Dobrovoljnog-vatrogasnog društva (DVD) Split.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA DO JUTRA Veliki požar kod Omiša: Vatra se primicala kućama, vatrogasci je odbili
Pročitajte i ovo Požar u Lokvi Rogoznici prijeti kućama - 3 na terenu više od 90 gasitelja FOTO/VIDEO Veliki požar kod Omiša, olujna bura otežava gašenje: "Još ga lovimo, linija vatre je jako dugačka, već smo obranili neke kuće"

Zbog orkanskog vjetra koji je vatri pomogao da se raširi, vatrena fronta u jednom je trenutku bila dulja od pola kilometra. Oko 22 sata na teren je u pomoć otišlo i desetak vatrogasaca iz DVD Kaštela, Mladost​ i​ Gomilica​, potom troje iz DVD Solin, a sat vremena kasnije je već na požarištu bilo 33 vozila i 108 vatrogasaca s operativnog područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, te DIP Divulje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene