Kanader i Airtractor iz sastava Oružanih snaga RH od nedjelje ujutro su na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje natapaju područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala. Tamo su i vatrogasci koji su probdjeli cijelu noć.

Galerija


Također, u tijeku je smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači u Divulje, a 52 pripadnika iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.Vatrogasci su cijelu noć probdjeli na požarištu kako bi spriječili da se vatra opet rasplamsa.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Splitsko-dalmatinska županija bori se s požarima, jak vjetar otežava gašenje Kanader, ilustracija Gori gusta borova šuma kod Bola na Braču, vatru gase i kanaderi. Zbog požara isključen i dalekovod

Kapetan posade na Canadairu bojnik Ivica Markač koji je također u nedjelju ujutro natapao požarište kod Omiša kazao je kako je situacija na cijelom požarištu mirna i stabilna. ''Još su vidljiva pojedinačna izdimljavanja, bacili smo šest vodenih bombi i tamo ostaju još dva Airtractora iz predostrožnosti'', iznio je bojnik Markač.

Izgorjelo je oko 70 hektara šume, a uništene su i dvije cisterne. Srećom nitko nije stradao.

Tijekom subote na tom je požarištu bilo angažirano sedam protupožarnih aviona: pet kanadera i dva Airtractora, a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Zračne snage na požarištu su ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na kanaderu bojnik Darko Kučej zadnji je od zračnih snaga u subotu navečer napustio požarište.

"Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća", rekao je bojnik Kučej.

Požar kod Buja

Požar koji je u nedjelju ujutro oko 8:30 sati izbio na području Buja u Istarskoj županiji u podne je ugašen, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Prema njegovim riječima, izgorjelo je 6 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja, a požar je gasilo 40 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Buje i dobrovoljnih vatrogasnih društava Buje, Umag, Novigrad i Oprtalj.

U gašenju požara sudjelovala su i dva kanadera iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga oružanih snaga Republike Hrvatske.

To je bio prvi požar u Istarskoj županiji na kojem su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac kaže kako su vatrogasci i dalje na terenu, ali samo kako bi nadgledali opožareno područje. (D.Š./Hina)