Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Diskriminacija životnih partnera"

Ponovno sporna definicija obitelji: HNS stopirao novi Zakon o udomiteljstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o udomiteljstvu skinut je s dnevnog reda Saborskog odbora za Obitelj, mlade i sport, a upitno je hoće li se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici sljedeći četvrtak, piše Jutarnji list u broju od petka, navodeći da je zakonski prijedlog povućen zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji o definiciji obitelji.

Razlog je, navode, oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

Pročitajte i ovo Nadu Murganić udarila kamera (Foto: Dnevnik.hr) Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov Imenovanje novih ministara, svađe u Saboru, ćirilica u Vukovaru, napadi iz vlastitih redova stranke... Slika nije dostupna O novom zakonu Pravobraniteljice složne: Treba omogućiti udomljavanje i istospolnim životnim partnerima

"Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe.

To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici", kazao je za Jutarnji šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Dodao je i da bi ovakav prijedlog zakona bila izravna diskriminacija životnih partnera. Apsurdnim smatraju zakonske odredbe da udomitelj može biti samac, ali ne i "legalno priznata obiteljska zajednica".

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u rujnu je izjavila da će se novim Zakonom o udomiteljstvu omogućiti značajan financijski iskorak za udomitelje, istaknuvši kako žele proširiti mrežu udomitelja diljem zemlje jer sada ima sredina koje su tradicionalno pokrivene udomiteljskim obiteljima, dok ih u nekim područjima uopće nema.

Vlada je konačni prijedlog zakona u saborsku proceduru uputila krajem listopada, navodeći da se njime osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Udruga Dugine obitelji u utorak je pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene