Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki politički aktivni

Povučen prijedlog imenovanja sudaca porotnika Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić povukla je danas iz saborske procedure prijedlog imenovanja sudaca porotnika Vrhovnog suda, jer ju je HNS-ovac Goran Beus Richembergh upozorio da se neki kandidati aktivno bave politikom, što je sucima porotnicima zakonom zapriječeno.

Beus Richembergh zatražio je da se prijedlog povuče iz procedure i da se utvrdi odgovornost državnog tajnika Dražena Bošnjakovića koji je potpisao prijedlog i predsjednika županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici koji su predložili porotnike. Iako sudac porotnik po zakonu ne smije biti član političke stranke niti se aktivno baviti politikom, jedan od predloženih kandidata natjecao se na prošlogodišnjim lokalnim izborima za vijeće četvrti Gornji grad u Zagrebu na nezavisnoj listi, a drugi se na listi SDP/HSLS natjecao za jedan mjesni odbor u Ivanić gradu, upozorio je Beus Richembergh.

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi - 2 niska primanja, visoki troškovi Raste val nezadovoljstva u zemlji, najavljuju se novi prosvjedi: "Olovka u ruci je ove godine najjače oružje svih umirovljenika" "Bijeli štrajk" sudaca završava sutra U ponedjeljak na posao Pavasović Visković o kraju bijelog štrajka sudaca: "Ovo je definitivno pobjeda Vlade i Malenice"

Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra, međutim, da čelnike pravosudnih tijela ne bi trebalo pozivati na odgovornost jer je moguće da nisu znali da su predloženi kandidati politički aktivni, budući da su kandidati uz kandidaturu potpisali izjavu pod materijalnim i krivičnom odgovornošću da nisu članovi političkih stranaka. Upozorila je i da Sabor ne sudjeluje u izboru profesionalnih sudaca Vrhovnog suda te ocijenila da, shodno tomu, ne bi trebao imenovati ni suce porotnike.

Nakon upozorenja na moguću nezakonitost prijedloga, državna tajnica izvijestila je da su županijski sudovi Ministarstvu dostavili mišljenja po kojima predloženi kandidati ispunjavaju uvjete za suce porotnike, no povukla je prijedlog kako bi ga se još jednom provjerilo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene