Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čari domaćih biljaka

Korona iznjedrila i pravi hit: Doznajte kako do svježeg voća i povrća na vlastitom balkonu. I to dvaput brže nego u klasičnom vrtu

Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6
Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 5 Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 5 Foto: DNEVNIK.hr Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Foto: DNEVNIK.hr Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 4 Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 3 Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 2 Galerija 1/9 >>
Uzgoj voća i povrća na balkonu itekako je moguć. Urbani vrtovi postali su pravi hit, posebice u doba korone. Evo kakve smo sve pronašli obilazeći ih.

Poljoprivreda nikada nije izgledala poželjnije. Dva mjeseca paralize društva građane su natjerala da sami sade svoju hranu. Zagrepčanka Iris Išasegi kaže da još uvijek o uzgoju vrta uči. "Moj je balkon na južnoj strani, onda neke biljke, općenito nešto što više voli tamu odnosno sjenu, ne uspijeva tu, pa mi je uvenulo, bilo je tu svakakvih promašaja", dodaje.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

No, to su muke koje je Iris ostavila u prošlosti. Njezina sadašnjost sada je šaroliki balkonski vrt s više od deset kultura. Najnovija prinova su joj jagode koje tek očekuje da se razviju. Također ima i malinu koja je procvjetala, ali i šparoge.

"Peršin, recimo, to mi je glavna namirnica zato što volim da mi bude svježe i kad spremam nešto, onda volim da mi onako svježe zamiriše i da odem u vrt i da si to uberem", zaključila je Iris.

Jedni vrtlare, drugi razvijaju izume

Ovakvu sadašnjost živi sve veći broj građana urbanih sredina. No studenti su zato kad je riječ o vrtlarstvu otplovili u budućnost. Marko Ratković iz Urban Oasisa tako sa svojim je kolegama još prije godinu dana osmislio vrt koji se sam održava.

Kaže da je vrt idealan za sve bake i mame koje preko ljeta žele ići na more, a ne žele moliti susjede da im zalijevaju i čuvaju vrtove. "Funkcionira na aeroponski način tako da se navodnjavaju biljne vrste koje vise u zraku, nutrijenti zajedno s kapljicama vode dolaze do korijenja i tako biljka optimalno raste i u optimalnim uvjetima", objašnjava.

Za neke je to vrlo važno jer žele sačuvati svoje vrtove. Ratković dodaje da je njihov izum za to odličan te dodaje još jednu prednost, a to je da u takvim vrtovima sve raste i do dva puta brže. "Uzgajanjem biljaka u ovakvom uređaju osim navodnjavanja regulira se i svjetlina, dakle postiže se učinak fotosinteze, vlaga, temperatura i tako dalje", govori.

Neki bi ipak tradicionalne vrtove

Ipak, ima i onih koji se ne boje motike i koji bi ipak voljeli zaprljati ruke. Vrtlarica Andreja Čoh zato ima savjete za vrtlare. "Svakome tko započinje vrt preporučila bih da nabavi kvalitetnu zemlju iz vrtnog centra, da nabavi teglu s rupom na dnu radi drenaže i da nabavi kvalitetne presadnice i to je to, neka avantura počne."

Bez obzira na pogreške iz prošlosti, život u sadašnjosti ili ideje za budućnost, ova je zanemarena društvena grana itekako nešto što budi nadu u održivo sutra. Poljoprivreda.

"Najbolje je što mogu doći u svoj vrt i to ubrati, ne moram ići u trgovinu i znam otprilike što jedem. I svježe mi je", poručila je Iris.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene