UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza počela je u petak i trajat će do 12. rujna putem mobilne aplikacije na tisućama staza diljem Hrvatske sa ciljem osiguranja usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima gdje je dostupnost najmanja.


Na utrku je dosad prijavljeno 6000 sudionika, među kojima više od 500 djece, 28 udruga koje rade s djecom sa teškoćama i 55 tvrtki.

Uz zajednički poziv na uključenje u utrku i pružanje podrške djeci s teškoćama u Hrvatskoj, virtualni start utrke obilježili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, paraolimpijka Nataša Sobočan i obitelji djece s teškoćama.

UNICEF ističe da humanitarna utrka drugu godinu zaredom okuplja veliki broj sudionika ujedinjenih oko zajedničkog cilja - podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

U Hrvatskoj za mnogu djecu s teškoćama ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne jer samo jedno od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup stručnim uslugama, a u najslabije razvijenim područjima u prosjeku tek jedno od četvero djece.

Proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka

Stoga će UNICEF sredstva prikupljena na ovogodišnjoj utrci uložiti u uspostavljanje i proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka, gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji dobivaju podršku stručnjaka kao što su rehabilitatori, socijalni radnici, medicinske sestre, logopedi, psiholozi i razni terapeuti.

UNICEF-ova Mliječna staza - 3 Tisuće staza i samo jedan cilj: Trčanje, hodanje, rolanje i bicikliranje dobivaju sasvim novu dimenziju

Zvijezde Nove TV podržale UNICEF-ovu Mliječnu stazu Zvijezde Nove TV podržale UNICEF-ovu humanitarnu utrku za koju se već prijavilo 4000 sudionika

"Iako je u proteklih deset godina postignut veliki napredak za djecu s teškoćama u razvoju, svi mi zajedno moramo osigurati da svako dijete s teškoćama dobije priliku ispuniti svoj puni potencijal, bez obzira gdje živi ili kakav društveno-ekonomski status ima", istaknula je Castillo.

Utrka traje od 3. do 12. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na www.mlijecnastaza.hr. Svi se mogu prijaviti - djeca, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke - i svojim kotizacijama pomoći osigurati bolju podršku djeci s teškoćama u razvoju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju