Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Milanović: "Banožić je pao sa zrele kruške. Došao je u Zagreb, uzeo stan i zna kad ovo završi, da će se morati vratiti kući - u kuruzu"

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u petak je nakon obilježavanja 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na Plesu izjavio kako ima drugih koji bi puno bolje obavljali posao ministra obrane.

"Siniša Rimac, koji je sudjelovao u ubojstvu obitelji Zec, imao je 17 godina, ubili su mu obitelj u Vukovaru, a za ubojstvo u Pakracu kasnije je osuđen. Stipe Mesić ga je 2010. pomilovao - ne sjećam se da je netko tako divljački napadao Mesića kao što napada mene. Pazim koje viceve pričam", kazao je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u petak nakon obilježavanja 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

Ustvrdio je zatim kako svaki zločin nije isti - možda je imajući to u vidu Mesić skratio kaznu Rimcu. Za sebe je rekao da ne daje pomilovanja jer ne zna odakle bi počeo. No, to ne znači da o tome neće razgovarati.

Ponovno se referirao se na slučaj Zec te kazao kako je obitelj primarno bila žrtva pljačke te da je kontekst u kojem se zločin dogodio grozan. 

Komentirao je i pismo 18 udruga ustvrdivši kako "imamo posla s ozbiljnim moralnim kamatarima - takva netrpeljivost je neprihvatljiva. Kad želiš upozoriti da se Hrvate u BiH reketari - to su nedostojni ljudi. To su te udruge".

Milanović je naglasio kako nema uvid u ugovore o kupovini Rafalea, ali najavio je da će ih tražiti.

"Kad je donesena odluka da se uđe u pregovore s Francuzima, tog trenutka Hranj ispada iz pregovora", kazao je Zoran Milanović.

Tu ulaze ministarstvo i Frka Petešić, kazao je. 

"Banožić je pao sa zrele kruške - došao je u Zagreb, uzeo stan i naknadu. Svjestan je kad ovo završi, da se mora vratiti doma - ali ne na Pantovčak, nego na kuruzu, u šor", kazao je Milanović te dodao kako je Banožić pao s kruške s bocom rakije.

"Da je ministar Kotroman, to ne bi bilo tako", zaključio je.

"Ja nisam vojna inspekcija i ne mogu obilaziti vojna postrojenja. Iz vojske sam saznao puno stvari, temeljem čega sam sazvao Vijeće za obranu", kazao je predsjednik Zoran Milanović u petak nakon obilježavanja 30. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Što sam još mogao?" zapitao se predsjednik.

"Zadnji put sam rekao da neću zvati novinare jer ne znam kakve će ludorije izvesti ministar. U zadnji tren je odlučio da neće doći. Dok se ne prestane maltretirati admirala Hranja, to će biti do daljnjega ovako", odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje zašto ministar obrane nije došao na obilježavanje 30. obljetnice HRZ-a.

"Od hangara za helikoptere još nema ništa. Nemam odgovora na to. To je totalni nemar. Helikopteri će morati kisnuti na kiši. Nisam to govorio pred vojnicima, ali ovdje moram. Netko će morati ići na kišu. Oni ne smiju biti na kiši jer za to nema opravdanja. Hangari nisu kineski zid, to je jednostavan posao", rekao je.

"Bilo je trenutaka o kojima se razmišljalo da se riješimo te strane - zrakoplova. Tih 200 milijuna eura koji su došli preko noći - maznuto je, nestalo je", kazao je predsjednik Zoran Milanović nakon obilježavanja 30. godina osnutka HRZ-a.

Milanović je dodao da je trebalo voditi računa o obrambenom proračunu. 

"Povećan je na pretpostavci da se radi o milijardu eura - radi se o 20 posto više", rekao je.

"Ako nešto najavljujete, sljedeći korak je da to stavite u proračun - lagalo se, nije stavljeno u proračun.

Admiral Hranj je na godišnjem, s njim se svaki dan čujem", kazao je.

"Ta cijela ludorija se raspada u paramparčad. On će vrhovnom zapovjedniku određivati gdje će polagati cvijeće... A u isto vrijeme daje sredstva HV-a bez naplate, to je šteta od 100.000 kuna istog trena. Zato što misli da može, ali to vrijeme je prošlo", rekao je Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na Plesu, u Vojarni Pukovnik Marko Živković.

Pročitajte i ovo Milanović stigao u Komižu DAN GRADA Milanović doplovio u Komižu na ophodnom brodu: ''Neću dati svoj potpis za MOST-ov referendum, ali...''

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović komentirao poskupljenje francuskih Rafalea Odgovarao na pitanja novinara Milanović komentirao poskupljenje Rafalea i dolazak helikoptera za koje nemamo hangare: "Oni ne mogu stajati u bakinoj smočnici"

Nakon prigodnog obilježavanja očekuju se izjave za medije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene