Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HBOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.


Postupak protiv Zdravka Marića pokrenut je lani u prosincu zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HBOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice. Naime, ta je tvrtka dobila HBOR-ov kredit za gradnju hotela iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Josip Stojanović osobni prijatelj.

Vezani članci Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo" Zdravko Marić (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Povjerenstvo odlučilo: Ministar Marić na sastancima s Todorićem nije povrijedio načela obnašanja javne dužnosti

Prihvaćen je prijedlog člana Povjerenstva Davora Ivanjeka, po kojem je Marić povrijedio načela djelovanja, za što nije propisana sankcija.

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon kad je riječ o odlasku na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatske i Engleske jer je dostavio dokaz da je sam platio kartu za utakmicu. Povjerenstvo je utvrđivalo je li Marić kartu kupio sam ili se radilo o primanju nedopuštenog dara.

U drugom predmetu Povjerenstvo je utvrdilo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnici koji su prešli u njegov Klub zastupnika, takozvani žetončići, time nisu povrijedili zakon.

Povjerenstvo je za svakog zastupnika pojedinačno utvrđivalo jesu li za prelazak u Bandićev Klub zastupnika dobili kakvu protuuslugu, ali iz prikupljene dokumentacije nije utvrđeno da je došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Uz Milana Bandića tom točkom bili su obuhvaćeni zastupnici koji su prešli u njegov Klub Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga te zamjenik gradonačelnika Grada Donja Stubica Luka Grabušić i općinski načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.