Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera agrokor

Povjerenstvo odlučilo: Ministar Marić na sastancima s Todorićem nije povrijedio načela obnašanja javne dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da ministar financija Zdravko Marić nije povrijedio načela obnašanja javne dužnosti. Na sjednici je osim Marića ispitan i Božo Petrov.

Povjerenstvo za sukob interesa većinom je glasova odlučilo da ministar Zdravko Marić sudjelovanjem na dva sastanka o Agrokoru nije povrijedio načela iz članka 5 zakona, što znači da je na sastancima oko Agrokora zaštitio vlastiti integritet i vjerodostojnost u obavljanju dužnosti ministra financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odluka i o bandićevim žetončićima Povjerenstvo o dodjeli kredita prijatelju Jollyju: Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja, sankcija nema Slika nije dostupna Nije se izuzeo oko odluke za kredit Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Marića zbog odlaska u Rusiju s Jollyjem

Marić je na sastanku 26. veljače 2017. sudjelovao tako da je odgovarao na pitanja koja mu je postavljao premijer Andrej Plenković vezano za rješavanje problema Agrokora putem kreditiranjem HBOR-a, dok je na sastanku 3. ožujka 2017. u ime Vlade prenio zabrinutost i prijedloge rješavanja krize u Agrokoru, ali bez iznošenja osobnih mišljenja, prijedloga i zaključaka, utvrdilo je Povjerenstvo.

Sporni sastanci s Todorićem

Povjerenstvo je još 11. siječnja 2018. donijelo odluku da se protiv Zdravka Marića neće pokrenuti postupak te da je Marić, izuzimanjem iz donošenja odluka o davanju kredita Agrokoru pravilno upravljao situacijom. Stoga se Povjerenstvo neće baviti prijavama koje se odnose na to. Međutim, bavi se njegovim sudjelovanjem na sastancima 26. veljače i 3. ožujka 2017. o sudbini Agrokora jer bi to moglo utjecati na njegovu nepristranost s obzirom na to da je prethodno bio zaposlen u tom koncernu. 

Iako se na sjednici trebala pojaviti i Ivan Crnjac, to se nije dogodilo. Na početku sjednice rečeno je da se on ispričao. 

Povjerenstvo treba utvrditi je li on sudjelovao na tim sastancima i je li se aktivno uključio u odlučivanje o davanju kredita Agrokoru. 

"Postupao sam časno, odgovorno, savjesno i nepristrano. Vjerujem da sam na taj način očuvao vlastitu i dužnosničku vjerodostojnost i integritet", rekao je Marić. 

O sastanku iz siječnja s vrhom koncerna Agrokor na kojem su iznosili informacije o stanju Marić je izjavio: "Nisu se donosile nikakve odluke. Bilo mi je postavljeno pitanje kao ministru financija o eventualnim mogućnostima financiranja kreditom HBOR-a. Upozorio sam na potrebu da se u svim situacijama takvih vrsta kredita mora voditi briga o elementu državnih potpora. Također sam kao prioritet istaknuo javni interes i stabilnost javnih financija i gospodarstva", rekao je Marić. Tvrdi da se nije aktivno uključivao u rješavanje problema u Agrokoru te da na tom sastanku nije iznosio svoje stavove o rješavanju problema s Agrokorom. 

"Nikada nikakav niti ičiji privatni interes koji bi bio u suprotnosti s javnim interesom nije utjecao na moje postupke ili odluke", rekao je Marić na kraju svog iskaza. 

Na pitanje zbog čega se odlučio sudjelovati na tim sastancima Marić je rekao da je do njih došlo na poziv najužeg državnog vrha. "A intencija nije bila da će se donositi odluke, nego da se prime informacija od predstavnika Agrokora o aktivnostima koje poduzimaju za stabiliziranje poslovanja", rekao je Marić, koji je, nakon što je odgovorio na nekoliko pitanja članova Povjerenstva, potpisao zapisnik i napustio sjednicu ne želeći poslušati svjedočenje Bože Petrova.

Petrov: Marić se na sastanku nije zalagao za rješenja

Petrov je rekao da je Marić bio pasivan do polovice sastanka u Vladi, sve dok ga premijer Andrej Plenković nije pitao na koji bi način država mogla pomoći. "Marić je rekao da HBOR jest mogućnost na koji država može pomoći u pitanju Agrokora, s tim da je rekao da postoje ograničenja vezana za europsku praksu. Također, da postoje i opasnosti da se to ne protumači javnim dugom. Nakon toga je Marić pitao gospodina Crnjca je li moguće da uz sva zaduženja i ograničenja koja je Agrokor imao s drugim kreditorima, da imaju prostora za novi dug, na što mu je ovaj odgovorio da ima", rekao je Petrov. 

Dodao je da je Marić rekao da se hitno treba konzultirati s Europskom komisijom.

"Nakon kratke pauze Marić je iznio još dva modela u HBOR-u, program restrukturiranja i program za likvidnost", posvjedočio je Petrov, dodajući kako ne može reći da se Marić zalagao za pojedina rješenja, već je odgovarao na Plenkovićeva pitanja. 

Rekao je da je Mariću vjerojatno na tom sastanku, kao bivšem zaposleniku Agrokora, bilo neugodno  pa je bio pasivan dok mu Plenković nije postavio pitanje. 

Petrov je rekao da ne može reći je li Marić imao namjeru pogodovati, ali da je imao sve konkretne informacije.

Pročitan i raniji iskaz

Iako je Marić prisutan na sjednici, na početku je ipak pročitano njegovo ranije očitovanje u kojem, među ostalim, kaže da je pravilno upravljao situacijom kao ministar financija. Tvrdi da, kao ministar finacija, uvijek postupa časno i pošteno. 

Nakon stupanja na dužnost ministra financija nije sklopio nikakav ugovor s Agrokorom o povratku u koncern. "Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj", stoji u Marićevu očitovanju. 

Upozorio je na ranije izjave Bože Petrova i druge članove Mosta, da se Marić izuzimao iz odluka o Agrokoru. 

Povjerenstvo je iščitalo i objavu na blogu Ivice Todorića u kojoj se spominje sastanak s Marićem. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene