Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šogora imenovao za člana NO Čistoće

Povjerenstvo opomenulo Petrova jer je narušio vjerodostojnost u obnašanje vlasti; Petrov negira sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je na sjednici u četvrtak da je postupanje potpredsjednika Sabora Bože Petrova u vezi s imenovanjem svog šogora Pere Jerkovića u nadzorne odbore Čistoće Metković i lokalnog vodovoda, u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, narušilo povjerenje u vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana u obnašanje javne vlasti te mu je zbog toga izreklo opomenu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da su na Božu Petrova utjecali osobni odnosi te da nije postupao nepristrano, odgovorno i savjesno kada je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda.

Pročitajte i ovo Sabor Tajno glasanje Sabor izabrao novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković Slika nije dostupna SUKOB INTERESA Tko će biti novi šef tijela koje je Plenkoviću i Milanoviću dizalo tlak, a Karamarka koštalo odlaska iz politike?

Dužnosnik Petrov nije iskoristio priliku da se očituje u vezi s pokretanjem postupka, izvijestio je član Povjerenstva Boris Spudić.

Imenovanje osobe u srodstvu za člana u nadzornim odborima tvrtaka u vlasništvu jedinica lokalne samouprave može kod javnosti stvoriti dojam pristranosti dužnosnika kod donošenja odluke u javnom interesu te se narušava vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana u obnašanja javne vlasti, stajalište je Povjerenstva.

Stoga se smatra da je Petrov, dok je obnašao dužnost metkovskog gradonačelnika, nije postupao savjesno i nepristrano i propustio je zaštititi vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u tijela javne vlasti, čime je prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izvijestio je Spudić.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako se Petrovu ne može izreći sankcija, već samo opomena.

Povjerenstvo je zauzelo stajalište i da se protiv Petrova neće pokrenuti postupak zbog prijave koju su protiv njega dobili 18. travnja jer je DORH-u kazneno prijavio Ivicu Todorića zbog Agrokora, a u kojoj se tvrdi da je time narušena trodioba vlasti. Povjerenstvo smatra da oni za tako nešto nisu nadležni.

Petrov: U vezi slučaja Jerković činjenice govore da nije bilo sukoba interesa

Božo Petrov, komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ustvrdio je kako je Povjerenstvo zanemarilo činjenicu da Jerkovića nije postavio samovoljno, već je predložen zajedničkom odlukom gradova Metkovića i Opuzena, te općina Kula Norinska i Slivno.

Bez njihove suglasnosti Jerković nije mogao postati članom nadzornih odbora, a usuglasili su se svi spomenuti gradovi i općine, pa čak i HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, istaknuo je Petrov u priopćenju nakon što je Povjerenstvo zaključilo da je imenovanjem svog šogora narušio povjerenje u vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana u obnašanje javne vlasti, te mu zbog toga izreklo opomenu.

Petrov tvrdi da je Jerković u to vrijeme bio županijski vijećnik, a ostali gradovi i općine su se usuglasile oko njegovog članstva jer ga poznaju i znali su da poznaje financije dovoljno da bude njihov predstavnik, s obzirom da je direktor tvrtke u realnom sektoru. Tražio se član koji će na adekvatan način zastupati interese naših gradova i općina, kaže Petrov.

Odrekao se novčane naknade

Jerković se, kao i svi Mostovi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća u Metkoviću, odrekao novčane naknade, kao i gradski vijećnici, čime je mostova gradska uprava bila jedinstvena u Hrvatskoj.

Metković se svojevremeno očitovao o tome upravo na isti način kao i on osobno, podsjetio je Petrov i dodao da je to bila zajednička odluka pa smatra da nema nikakvog sukoba interesa. Napomenuo je kako se osobno nikad nije očitovao, jer nije smatrao potrebnim s obzirom da činjenice govore u prilog tome da nema sukoba interesa.

"Poštujem odluku Povjerenstva, ali ostaje nejasno temeljem kojih činjenica su donijeli upravo takvu odluku. Činjenica da mi je šogor potpuno postaje nebitna u odnosu na činjenicu da je on u tom trenutku županijski vijećnik Mosta za čije je imenovanje u NO regionalnog vodovoda bila potrebna suglasnost ostalih gradova i općina dok za sudjelovanje u NO Čistoće Metković nije imao nikakvu naknadu niti je ostvario bilo kakav privatni interes", istaknuo je Petrov.

Ustvrdio je kako je povjerenstvo dobilo prijavu protiv njega zbog podnošenja kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića. "Zanimljivo je kako se pokušava zaustaviti istina o Agrokoru, čije sam raščišćavanje osobno pokrenuo prijavom. Rasplet priče u vezi Agrokora rezultat je upravo moje kaznene prijave", naglasio je Petrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene