Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala odluka!

Zbog odlaska u Kovačevićev klub: Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice ministara, protiv Milanovića i Hranja - ne

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak protiv trojice ministara zbog odlazaka u kontroverzni Kovačevićev Klub. Postupak protiv predsjednika RH Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Ministarstva obrane Roberta Hranja neće biti pokrenut.

Povjerenstvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Ministarstva obrane Roberta Hranja zbog odlazaka u kontroverzni klub Dragana Kovačevića

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..."

No zbog istog se razloga pokreće postupak protiv trojice ministara - ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

"Utvrđeno je da nijedna od tvrtki povezanih s Klubom nije bila u poslovnom odnosu s ministarstvima niti s tvrtkom koju je imao Predsjednik RH Zoran Milanović", rekla je članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Tončica Božić.

Navodi da su u Gradu Zagrebu dobili očitovanje u kojemu se navodi kako Klub i tvrtka Finkor d.o.o. koja stoji iza njega nije upisan kao društvo koje provodi ugostiteljsku djelatnost na adresi na kojoj je Klub bio.

"Utvrdili smo vlasničku strukturu Janafa. Među vlasnicima nisu bila spomenuta ministarstva, već HZMO, Ministarstvo državne imovine, INA, HEP i drugi", rekla je i dodala da na Skupštini vlasnika i ostalih dionika kao fizička osoba koja predstavlja vlasnike nije bio niti jedan od navedenih ministara. 

Istražili druženja u Klubu

"Na ovoj razini analize utvrdili smo da nije bilo poslovne ni interesne povezanosti imenovanih dužnosnika i tvrtke", kazala je Božić. Istražena su i druženja u Klubu.

"Milanović je rekao da je bio u tom Klubu, Hranj nije za medije dao izjavu, ali se MORH očitovao s potvrdom da je Hranj boravio u dva navrata na toj adresi na poziv Predsjednika RH. Dakle, njih dvojica nisu bili uključeni u postupak imenovanja Uprave tvrtke Janaf", dodala je.

"Ćorić je bio predsjednik Povjerenstva koje je razgovaralo s 11 kandidata koji su se javili na javni poziv za članove Uprave i koji je predložio, zajedno s drugim članovima povjerenstva predložio je Kovačevića u Upravu Janafa", objasnila je Božić.

"Temeljem natpisa i izjave koju su dali u medije - Butković je rekao da je bio znatiželjan da vidi kakav je to klub. Rekao je da je u dva navrata bio u Klubu. Aladrović je potvrdio da je dolazio u Klub, naveo je da dugo poznaje Kovačevića te da je dolazio tamo zbog druženja sa Slavoncima. Ćorić je izjavio da Kovačevića zna od 2013. godine te da je bio gost u njegovu klubu i da je posljednji put bio prije nekoliko tjedana", kazala je Božić.

Dosta se detalja ne može utvrditi

Navodi da je dosta detalja koji se ne mogu utvrditi, no, kako je rekla, bačeno je loše svjetlo na imenovanje Uprave Janafa i otvoren je prostor za raznorazne pretpostavke o tome.

"Ne može se utvrditi je li se tada tamo razgovaralo o imenovanju. Da bi postojala nekakva zavisnost dužnosnika od Kovačevića, zbog čega bi ministri bili neobjektivni u imenovanju Kovačevića u Upravu Janafa, nejasna je povezanost odlazaka u Klub", istaknula je Božić i dodala da smatra kako kod takvih situacija treba ići u korist čovjeka te je predložila da se ne pokrenu postupci protiv navedenih visokih dužnosnika. 

Za pokretanje postupka protiv ministara

Davor Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva, smatra da bi protiv ministara trebalo pokrenuti postupak zbog činjenice da su odlazili u Klub u više navrata. Navodi da su druženja uz hranu i piće upitna zbog odredbi o darovima visokim državnim čelnicima.

"Situacija u kojoj dužnosnici sudjeluju u druženjima s konzumacijom jela i pića i ugodno se druže stvara loš dojam u odnosu na situaciju da su to osobe koje odlučuju o poziciji osobe koja je preko svojeg trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu kluba", rekao je Ivanjek.

"Povjerenstvo ima mogućnost zatražiti od dužnosnika da se očituju o druženjima kako bi se pobliže saznalo njegova priroda i svrha i je li se tamo razgovaralo o nekim stvarima koje izlaze iz ingerencija tog događaja", rekao je Ivanjek.

"Predlažem da se pokrene postupak u odnosu na ministre prema članku 7. koji definira da dužnosnici ne smiju tražiti, primiti ili prihvatiti vrijednost ili uslugu radi glasanja o bilo čemu", dodao je Ivanjek. Za Predsjednika Milanovića i načelnika Hranja navodi kako tih elemenata nema.

Na sjednici Povjerenstva rečeno je da interesna povezanost za tri ministra i Dragana Kovačevića nije utvrđena, no radi se, u najmanju ruku, o narušenom povjerenju građana prema dužnosnicima jer postoji sumnja u to da se radilo samo o druženju. 

Daljnji koraci ovise o očitovanju ministara

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila jenakon pokretanja postupka protiv trojice ministara zbog posjećivanja privatnog kluba Dragana Kovačevića da će daljnji koraci u predmetu ovisiti o očitovanju ministara.

"Povjerenstvo će odluku nakon što bude napisana uputiti dužnosnicima na očitovanje, a onda ovisno o tome kako se očituju odlučit će od koga i što tražiti", rekla je Novaković novinarima nakon sjednice tog tijela.

Dodala je da će u tom predmetu na očitovanje možda pozvati i neke druge osobe koje nisu dužnosnici, ali je zasad o tom prerano govoriti.

"Ono što ćemo sigurno čekati je očitovanje dužnosnika na samu odluku koja će kao uvijek biti dosta obuhvatna i obrazložena", kazala je Novaković, pojasnivši da će po primitku očitovanja dužnosnika vidjet što će dalje jer puno toga ovisi o tome što će oni sami izjaviti.

Ministri Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Oleg Butković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj te predsjednik Zoran Milanović na popisu su dužnosnika koje je GONG prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Razlog prijave je posjet kontroverznom klubu u Slovenskoj 9 u vlasništvu bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića. Njega USKOK tereti za namještanje poslova i korupciju.

Očekuje se odluka DORH-a o "članku pet"

Vezano za slučaj u kojem je Milanović prijavljen zbog putovanja u posjet albanskom premijeru Ediju Rami usred godišnjeg odmora, Novaković je rekla da su na radnom sastanku razmatrali predmet te da bi eventualna povreda išla u sferu članka pet koji se odnosi na načela djelovanja.

No, s obzirom da je Visoki upravni sud donio odluku da po tom članku ne mogu postupati, povjerenstvo je Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za izvanredno preispitivanje presude Visokog upravnog suda i da o tome odluči Vrhovni sud.

Novaković se nada da će ubrzo biti donesena odluka, a u suprotnom povjerenstvo će samo ponovno preispitivati što će s predmetima koji se odnose na načelima djelovanja s obzirom da imaju predmete koji stoje i da imaju jednu odluku jednog sudskog vijeća, a ne stav kompletnog suda, što znači da predmet može doći na drugo sudsko vijeće koje ima drugačije mišljenje.

"U ovom trenutku na radnom sastanku je zaključeno da ćemo zastati dok DORH ne vidi što će, a onda ćemo kasnije vidjeti što ćemo ako se to u neko dogledno vrijeme ne dogodi", rekla je.

Smatra da je Visoki upravni sud nakon odluke Ustavnog suda na koju se poziva donio dvije različite odluke - jednu u korist i drugu protiv članka pet.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene