Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRDILO POVJERENSTVO

Otvoren postupak o putovanju HDZ-ove delegacije u Helsinki Vladinim avionom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je novi postupak, vezan uz putovanje HDZ-ove delegacije u Helsinki Vladinim avionom.

Postupak je pokrenut, a drugi tjedan počinje prikupljanje podataka i dokumentacije. "Tada će se vidjeti u kojem smjeru će sve ići", doznaje DNEVNIK.hr u Povjerenstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pokušaj podmićivanja Snimka razgovora zastupnika Franje Lucića i novinara Hedla ipak prihvaćena kao dokaz Slika nije dostupna tri dana za žalbe Nije potvrđena optužnica protiv Franje Lucića, transkript razgovora s Hedlom – nezakonit dokaz

Podsjetimo, vrh HDZ-a na čelu s Plenkovićem na kongres pučkih stranaka u Finsku otputovao je službenim avionom hrvatske Vlade. To nas je koštalo 170 tisuća kuna. Da su putovali redovnim linijama, HDZ bi njihovo putovanje platio 42 tisuće kuna.

Lucić novčano kažnjen

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa novčano kaznilo saborske zastupnike Franju Lucića i Sonju Čikotić, a protiv ministra Milana Kujundžića i zastupnice Anke Mrak Taritaš nije pokrenulo postupke jer nije utvrdilo interesnu povezanost navedenu u prijavama.

Lucić je kažnjen s pet tisuća kuna, plativo u pet rata, jer je više godina bio član Nadzornog odbora privatne tvrtke "Građa promet" iz Našica, što nije smio biti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

Podsjećajući kako je aktualni ZSSI na snazi od ožujka 2011., izvjestiteljica u tom predmetu Tončica Božić rekla je i da je Lucić saborski zastupnik od 22. prosinca te godine i cijelo je vrijeme bio u povredi tog zakona u kojem se izričito navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih tijela i upravnih odbora trgovačkih društava.

"Lucić je šest i pol godina bio član NO 'Građa promet', da bi u rujnu prošle godine dao neopozivu ostavku na to članstvo. Ipak je šest i pol godina bio u povredi ZSSI-a", kazala je.

Čikotić dobila manju kaznu

Povjerenstvo je jednokratnim iznosom od 2000 kuna kaznilo saborsku zastupnicu Sonju Čikotić, koja je bila predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode "Papuk" u razdoblju od 27. siječnja do 22. kolovoza 2017. te za to primala naknadu u iznosu od 2500 kuna, a što nije smjela po ZSSI-u.

Čikotić je, pojasnila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, naknadu u ukupnom iznosu od 2500 kuna primila za obavljanje te dužnosti prije isteka roka od 12 mjeseci od prestanka dužnosti zamjenice ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Novaković je rekla da je Čikotić u tzv. "pasivnom mandatu" bila imenovana na dužnost predsjednice Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode "Papuk", što može i biti, ali za tu dužnost ne smije primati naknadu 12 mjeseci nakon što je prestala biti dužnosnica.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića jer nije utvrdilo interesnu povezanost s osobama koje su bile navedene u prijavi protiv njega. Također, Povjerenstvo nije pokrenulo niti postupak protiv saborske zastupnice Anke Mrak-Taritaš. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene