Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u četvrtak postupak protiv HDZ-ovih saborskih zastupnika Lovre Kuščevića, zbog sumnje da je imao privatni interes kod izmjena prostornog plana općine Nerežišće, te Franje Lucića jer u imovinskoj kartici nije naveo dug supruge.

Galerija


Povjerenstvo je protiv Kuščevića pokrenulo postupak zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se dva puta, 2011. i 2015., kao načelnik općine Nerežišće na Braču nije izuzeo kod donošenja izmjena prostornog plana, pri čemu je imao privatni interes.

Vezani članci Gabrijela Žalac i Josipa Rimac Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: "Otmite me" Andrija Jarak Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci

Prvi put njegova supruga tražila je izmjene prostornog plana zbog prenamjene zemljišta u njezinu vlasništvu, a drugi put te je izmjene tražila općinska organizacija HDZ-a na čijem čelu je bio Kuščević, a odnosile su se na njegove nekretnine pa se staja mogla prenamijeniti u stambeni objekt.

Kuščević se trebao izuzeti od odlučivanja o promjeni prostornog plana

Izvjestitelj u ovom slučaju Davorin Ivanjek rekao je da se Kuščević u takvim situacijama trebao izuzeti od odlučivanja.

Povjerenstvo je protiv Kuščevića pokrenulo postupak i zbog nedostataka u ispunjavanju imovinske kartice, a taj HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar uprave Povjerenstvu nije opravdao uočene nesrazmjere u imovini.

Postupak protiv njega nije pokrenut za slučaj jer je, dok je bio načelnik općine, bratu svoje supruge dodijeljen POS-ov stan, s obzirom da je taj postupak dodjele provođen 2010. godine, dakle prije stupanja na snagu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv Franje Lucića jer ni u jednoj imovinskoj kartici nije naveo pravomoćno utvrđeni porezni dug svoje supruge iz 2006. godine u iznosu od 187.558 kuna.

Postupak nije pokrenut protiv Gabrijele Žalac zbog mercedesa

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, jer iz prikupljene dokumentacije nije vidljivo da je ona kao nedopušten dar primila mercedes E-klase od poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja kao naknadu za ugovor o nabavi 18 novih autobusa za splitskog javnog prevoznika.

Također, utvrđeno je da Žalac nije bila članica Nadzornog odbora HABOR-a kada su dodjeljivani krediti vezani uz trgovačko društvo "Olympia Vodice" u vlasništvu Stojanovića Jollyja .

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek vezano uz imenovanje ravnateljice Državnog arhiva u Dubrovniku, kao niti protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vezano za smještaj u starački dom dramaturginje, teatrologinje i književnice Mani Gotovac, koja je umrla lani sredinom studenoga. (Hina)