Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milorad Pupovac bio je saborski zastupnik i član Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Povjerenstvo će pokrenuti postupak protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku da će pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca jer je za obnašanje dviju javnih funkcija primao dvije naknade.

Vezani članci Naknada za boce od mlijeka odgođena - 4 Na čekanju: Zasad ništa od povratne naknade za boce za mlijeko Nataša Novaković Povjerenstvo o dodjeli kredita prijatelju Jollyju: Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja, sankcija nema

Povjerenstvo je u redovitoj provjeri utvrdilo da je saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac član i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Obnašanje tih dviju javnih funkcija nije sporno, no Pupovac je povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je za drugu funkciju, kao član Vijeća, primao naknadu iako nije smio.

Postupak i protiv predsjednika uprave HEP-a

Povjerenstvo je također utvrdilo da predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić obnaša i dužnost vijećnika gradske četvrti Novi Zagreb te prima plaću i naknadu.

Povjerenstvo je prethodno objavilo mišljenje u kojem se navelo da Barbarić prilikom stupanja na dužnost predsjednika uprave HEP-a mora odstupiti s mjesta vijećnika gradske četvrti, no to se nije dogodilo te je Barbarić i dalje primao plaću i naknadu.

Odlučeno je da će protiv Barbarića pokrenuti postupak zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer je obnašao dužnost predsjednika uprave HEP-a i vijećnika gradske četvrti Novi Zagreb te također jer je cijelo vrijeme, i nakon mišljenja Povjerenstva, primao plaću i naknadu za te dvije funkcije.

Povjerenstvo je također odlučilo da se ne pokrene postupak protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ministra regionalnog razvoja Marka Pavića te glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića.