Obavijesti Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika nove TV

Neven Mimica o svojem petogodišnjem radu na mjestu povjerenika EU-a: "Za Hrvatsku se lobira iz Hrvatske, povjerenik se time ne bavi"

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Gost Dnevnika Nove TV povjerenik Europske komisije Neven Mimica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gost Dnevnika Nove TV povjerenik Europske komisije Neven Mimica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gost Dnevnika Nove TV povjerenik Europske komisije Neven Mimica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija
Europska komisija predvođena predsjednikom Junkerom u rezultat svog petogodišnjeg rada može staviti i odlazak jedne članice - Velike Britanije.

Što misli, tko će najviše biti pogođen razlazom i je li kao hrvatski član Komisije mogao učiniti više za Hrvatsku, Mislav Bago je za Dnevnik Nove TV pitao povjerenika Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, Nevena Mimicu.

Pročitajte i ovo Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Rezultati Eurobarometra Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja" Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Kao zmija noge Skrivaju se ugovori o nabavi cjepiva koje je potpisao i ministar Beroš: Europa naručila previše cjepiva i skriva troškove

Na pitanje što bi rekao, da mu je netko prije pet godina kazao da će jedna velika članica, poput Velike Britanije, izaži iz Europske unije, Mimica je odgovorio da mu ne bi povjerovao. Smatra da bi izlazak Velike Britanije za sada posljednji, no, kako je dodao: "Pitanje je koliko će to 'za sada' trajati".

Neven Mimica je naveo i kako se ulasci u Europsku uniju odvijaju prema ukupnom procesu pregovora o pristupanju, a uz to, i uz političke procjene o ukupnom proširenju.

Vezano uz tzv. hard Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, Mimica smatra da to treba spriječiti i rješavati ugovorom i dogovorom poput ovoga koji je postignut. "Postoje kategorije u britanskom stanovništvu koje mogu biti najviše pogođene 'tvrdim Brexitom' - to su studenti, radnici zaposleni u Britaniji, putnici...", naveo je Mimica.

Problema bi mogli imati i britanski turisti. "Tvrdi Brexit bi, u pravilu, bila katastrofa za Veliku Britaniju, ali i problem za Europsku uniju", objasnio je.

Povjerenik Neven Mimica fotografirao se s Rihannom. "Zavisi što je u medijski važno i što se u Hrvatskoj prikazuje kao dio posla povjerenika. Osim tog fotografiranja, imao sam 140 razgovora i susreta s predsjednicima država u četiri godine. Posjetio sam 75 zemalja", opisao je Mimica.

Mimica smatra kako se za Hrvatsku lobira iz Hrvatske. "Povjerenici su tu, ne da bi bili povjerenici svoje zemlje, nego da bi bili povjerenici iz svoje zemlje", kazao je Neven Mimica. Smatra da su povjerenici ograničeni u političkom radu unutar svoje političke stranke i to ne na izvršnim funkcijama.

"Nije ni isključivo u Europskoj komisiji da su svi povjerenici došli s izvršnih funkcija, ali ima četiri bivša premijera", opisao je i dodao kako odlazi iz politike, ali ne ide u mirovinu. "UN je, po svojem profilu, agencija koja ima najviše prostora za nekoga tko se želi baviti pitanjima međunarodne suradnje i međunarodnog razvoja, to bi bilo logično rješenje", zaključio je Mimica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene