Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presađivanje bubrega

Povijesni dan: U Crnoj Gori obavljena prva transplantacija bubrega uz pomoć hrvatskog tima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Crnoj je Gori prvi put obavljena transplantacija organa, uz pomoć hrvatskih stručnjaka.

Povijesni dan u Crnoj Gori. Uz pomoć hrvatskih liječnika obavljena je prva transplantacija organa. Bubreg je od majke donora presađen 25-godišnjem mladiću. Operacija je trajala nešto više od tri sata i uspješno je završena. Timski rad dviju država nadgledali su ministri zdravlja Miodrag Radunović i Rajko Ostojić. Hrvatska, koja je prva zemlja u svijetu po transplantaciji bubrega i jetara, preuzela je obvezu stalne suradnje i podrške susjednim zemljama u razvoju i unapređenju transplantacijskih programa.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna U suradnji s kolegama Hrvatski liječnici obavit će prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori

>> Podgorica: Uz pomoć hrvatskih liječnika obavljena prva transplantacija bubrega

'Operacija je uspješna, nadamo se da će postoperativni tok biti u redu, da neće biti komplikacija, ali ovo je zasad ispalo onako kako smo planirali i željeli', kazao je doktor Hrvoje Šošić, iz KBC-a Zagreb.

'Aleksandar kao primatelj zahtjeva stalnu nefrološku skrb dok god je živ, on kroz svoj životni vijek može promijeniti više metoda nadomještanja bubrežne funkcije, krenuo je s hemodijalizom , sada je transplantiran, mi se nadamo da će biti dug vijek tog njegovog transplantiranog bubrega', kazala je nefrologinja Nikolina Bašić-Jukić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene