Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna suradnja

Podgorica: Uz pomoć hrvatskih liječnika obavljena prva transplantacija bubrega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Podgorici je obavljena prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori, izvedena uz pomoć i nadzor hrvatskih liječnika s Klinike 'Rebro'.

U kliničkom centru Crne Gore u Podgorici u utorak je obavljena prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori, a crnogorski liječnici su je izveli uz pomoć i nadzor hrvatskih liječnika, iskusnog transplantacijskog tima s Klinike 'Rebro' u Zagrebu.

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih su nepovratno izgubljene funkcije nekog od vitalnih organa i najkompleksnija zadaća i najveći izazov zdravstvenog sustava, istaknuto je tim povodom.

Transplantacija u Podgorici izvedena je kao presađivanje bubrega sa živog darivatelja. Cijelom događaju nazočili su hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić te njegov crnogorski kolega Miodrag Radunović.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Doktori u operacijskoj sali, ilustracija RADOST I NADA Dar koji život znači: Sven ima samo 15 godina i novo srce - "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan"

>> Hrvatski tim liječnika obavlja prvu transplantaciju u Crnoj Gori

Tim crnogorskih stručnjaka za transplantaciju boravio je u nekoliko navrata u Kliničkom centru u Zagrebu radi studijskog posjeta i obuke za takav operativni postupak. 'Zdravstveni sustav u Crnoj Gori je nakon tih pripremnih elemenata spreman realizirati uvođenje ove nove metode', priopćilo je s tim u vezi crnogorsko ministarstvo zdravlja.

'Učinjeni su prvi koraci, imamo viziju, stvorili smo tehničke uvjete, imamo odlične liječnike i zdravstvene radnike pa smo uz pomoć prijatelja iz Hrvatske i regije i neizbježnu političku potporu kapitalizirali sve naše vrijednosti u zajedničkom cilju, a to je transplantacija organa u Crnoj Gori kao kruna zdravstvenog sustava', ističu u crnogorskom ministarstvu zdravlja. U Crnoj Gori se krajem prošle godine na dijalizi nalazilo 212 osoba.

Hrvatska je prva zemlja u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja organa, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Hrvatsku proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije u sklopu Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene