U Zagrebu je sve više oboljelih od mišje groznice. Liječnici upozoravaju da je 30-ak osoba hospitalizirano, a moguća je i pojava epidemije. Ako boravite u prirodi, dobro poslušajte liječničke savjete - kako do bolesti ne bi ni došlo.


Proljetni dani na sunce su izmamili malene glodavce, koji prijete ljudskom zdravlju.

Vezani članci Tomislav Tomašević Želite li biti glasnogovornik Grada Zagreba? Tomašević traži i pročelnike, nabavlja i nove automobile: ''Bit će hibridni ili na električni pogon'' PR Vrhunska glazba, čarobna scenografija i nekoliko tisuća gostiju svih generacija na zagrebačkom We Love Sound Open Airu

U klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević od početka godine hospitalizirano je oko 20 bolesnika, a u drugim bolnicama njih još desetak.

S obzirom na porast broja oboljelih, posebno u ožujku, liječnici upozoravaju da možemo očekivati epidemiju. Većina bolesnika se zarazila na području Medvednice, a posebno trebaju pripaziti svi građani koji borave u prirodi ili na mjestima gdje mogu doći u doticaj s glodavcima.

Ljubitelji prirode ne moraju izbjegavati boracak na svježem zraku, samo se moraju pridržavati nekih jednostavnih pravila.

Na izletu ne odlažite hranu i piće u blizini glodavaca, perite često ruke, nemojte piti vodu sa šumskih izvora.

"Najčešći simptomi su temperatura, bolovi u mišićima, abodmenu, leđima te crvene bjeloočnice. Trenutno imamo oko 30 slučajeva, što je dosta s obzirom koji je dio godine, tek smo izašli iz zime, i pošto je povećana aktivnost glodavaca očekujemo da će biti više slučajeva. Situacija nije alarmantna, ali definitivno je porast pa se očekuje možda i težih slučajeva", kaže Marko Kutleša, klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Bolest najčešće zahvaća planinare, šumske radnike i poljoprivrednike.

Gospođa Ružica u prirodi je najčešće rekreativno, no dobro zna kako glodavci mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

"Kod nas ima tih miševa, malih, velikih i voluharica koje su u bašti. Kad se u vrtu nešto sadi, dobro je imati rukavice i dobro ruke oprati" kaže nam Ružica.

Smrtnost je manja od jedan posto, a virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. No, zaraziti se možete udisanjem zraka ili prašine koji su prethodno zaraženi izlučevinama glodavaca.

"U usporedbi s proteklim godinama je nešto veći broj oboljelih, ali kada uspoređujemo s 2014. godinom, još uvijek brojke nisu na toj razini" kaže Iva Pem Novosel, epidemologinja HZJZ-a.

Negativne brojke uz pridržavanje liječničkih savjeta mogu se izbjeći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr