Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Potvrđeni novi slučajevi ptičje gripe u Hrvatskoj, u tijeku najgora epidemija ove bolesti u Europi

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da su utvrđeni novi slučajevi visokopatogene influence ptica u divljih ptica na području Koprivničko- križevačke županije.

Kako se navodi u priopćenju, u ponedjeljak je utvrđena je visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko- križevačkoj županiji.

Iz Ministarstva podsjećaju da je od 22. studenog 2022. na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere propisane tom naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Iz Ministarstva napominju kako su osigurali pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

Također podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

U priopćenju se navodi kako je po informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje u porastu.

Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada, ističe se.

Ministarstvo u priopćenju iznosi podatke da je od početka epidemije u listopadu 2021. do danas ukupno prijavljeno 7.233 izbijanja (2.930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3.948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja.

Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna peradi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo Na snazi mjere za sprječavanje širenja zarazne bolesti ptica u Hrvatskoj: Objavljeni detalji

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti, ističe se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene