Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U mjestu Špičkovina u blizini Zaboka upravo je potvrđen visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.


''Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstava kojima će pristup biti zabranjen.

Vezani članci Slika nije dostupna Ptičja gripa utvrđena na uginulim labudovima na Jarunu i Bundeku Slika nije dostupna NALOŽENA EUTANAZIJA Ministarstvo objavilo broj slučajeva ptičje gripe

Sutra će se eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 50 kljunova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstava te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Izjave medijima na ovu temu dat će Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo u utorak u 9 sati na mjestu rada lokalnog kriznog stožera - prilazu zaraženim gospodarstvima u mjestu Špičkovina.

Koristimo priliku zahvaliti svim našim uzgajivačima peradi i svima onima koji perad drže za osobne potrebe na odgovornom ponašanju i pridržavanju biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanju Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske jer se pridržavanjem propisanih mjera u našoj zemlji bolest pojavila u izoliranim slučajevima. Kako je očigledno da je bolest i dalje prisutna među populacijom peradi, zahvaljujemo i lovcima na strpljenju i suradnji i svim službama koje sudjeluju u akcijama suzbijanja ove bolesti.

Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije'', stoji u priopćenju ministarstva.