Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest

Potrošnja droge u Zagrebu manja nego u ostalim europskim gradovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva instituta i trinaest znanstvenih ustanova iz 11 europskih zemalja proveli su istraživanje kojim su usporedili pottrošnju droge u 19 europskih gradova.

Norveški institut za istraživanje voda NIVA iz Osla, institut Mario Negri iz MIlana i još 13 znanstvenih ustanova iz 11 europskih zemalja uključujući i naš Ruđer Bošković proveli su istraživanje u kojem su primjenom inovativnog pristupa koji se zasniva na analizi komunalnih otpadnih voda, napravili su izravnu usporedbu potrošnje droga u 19 europskih gradova, iztvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Istraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ectasy-a, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi te izračun njihovog dnevnog unosa u kanalizacijski sustav tijekom sedam uzastopnih dana.

>> Kaznene prijave zbog droge

U izvješću istraživanja navode da je stopa potrošnje svih istraživanih droga u Zagrebu relativno niska u usporedbi s većinom zapadnoeuropskih gradova.Ukupna dnevna potrošnja kokaina u Europi procijenjena je na 356 kilograma, što prema procijeni Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminalitet  predstavlja 10 - 15 % ukupne svjetske potrošnje.

Stopa potrošnje kokaina znatno je viša u zapadnoj nego u sjevernoj i istočnoj Europi. Naime, potrošnja kokaina u Zagrebu znatno je niža nego u većini gradova uključenih u istraživanje.Iako je stopa potrošnje amfetamina u Zagrebu višestruko porasla u odnosu na 2009. godinu, još je uvijek izrazito niska u odnosu na gradove koje karakterizira visoka potrošnjate stimulativne droge. Primjerice u Amsterdamu je potrošnja amfetamina 25 puta veća nego u Zagrebu.

>> Raspačavali amfetamin i marihuanu

Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi sjeverne Europe: Oslo, Helsinki i Turku. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima je tridesetak puta viša nego u većini ostalih gradova, uključujući i Zagreb. Najveća potrošnja marihune zabilježena je u nizozemskim i španjolskim gradovima, dok je u Zagrebu slična onoj u Milanu,piše u izvješću. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene