Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od milijardu kuna

Potrošili previše na plaće: Rebalans proračuna zbog trojice ministara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri znanosti, policije i zdravlja ukupno su potrošili više od milijardu kuna više od predviđenog pa je sada potreban rebalans državnog proračuna. Sljedeće bi godine ovakva prekoračenja mogao spriječiti registar službenika.

Vlada mora u tehnički rebalans proračuna. Najvećim dijelom zbog trojice ministara iz resora znanosti, policije i zdravlja koji su ukupno potrošili milijardu kuna više od predviđenog proračunom, i to uglavnom na plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši ministri MIP dao 'zeleno svjetlo': Oni će se vratiti u saborske klupe Slika nije dostupna 'Problem s rezultatima' 'Rekonstrukcija vlade bi mogla dati nove poticaje, mogućnosti i ideje'

>> Linić: Kriza u Hrvatskoj je enormna!

Ministar znanosti Željko Jovanović kratko je poručio kako u njegovu resoru nema mjesta uštedama. Ministar zdravlja Rajko Ostojić vješto je izbjegao kamere, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pravda se kako s više ljudi i većim troškovima ima manji proračun nego što je bio prošle godine.

'Ne možemo govoriti o rastrošnosti, nego o našoj obavezi da isplatimo plaće. Zakon koji smo imali namjeru promijeniti, nije nam bilo dopušteno. Time nismo mogli doći do racionalizacije plaća', rekao je Ranko Ostojić.

'Jedini problem u ovom trenutku je proboj na stavci plaća u odnosu na što smo planirali na početku godine, a ne bih rekao da postoji rastrošnost u drugim segmentima države', izjavio je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

No možda će ovaj trojac lakše planirati uštede kad zaživi registar službenika i dužnosnika. Osmislio ga je i već ga koristi Ministarstvo uprave, a da takav model kontrole postoji kod svih, lako bi se mogao dobiti podatak o tome koliko se može uštedjeti na prekovremenim satima, ugovorima o djelu i drugim dodacima na plaću.

'Ova velika ministarstva tijekom sljedeće godine doći će na red i bit će im lakše planirati uštede i njima i Ministarstvu financija. Bit će im lakše analizirati neka prava iz kolektivnih ugovora. Ministarstvo financija konačno će na jednom mjestu imati podatke o tome koliko koji službenik košta državu i koliko koje pravo košta državu. Do sada su se ti podaci prikupljali pješke.', rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene