Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Regionalna organizacija zaštita potrošač:

'Potrošači moraju imati pravo na izbor hoće li se grijati preko toplane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalna organizacija zaštita potrošača (ROZP) danas je na konferenciji za novinare posvećenoj problemima potrošača s karlovačkom Gradskom toplanom ustvrdila da potrošači moraju imati pravo na izbor hoće li se grijati preko toplane ili ne.

Nitko nema pravo oduzeti potrošačima pravo na izbor, a evidentno je da karlovačka Gradska toplana mjesecima ignorira zahtjeve dijela građana za izdvajanje iz sustava grijanja, pri čemu gradske vlasti ne sazivaju ni tematsku sjednicu Gradskog vijeća ni gradskog Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga, kazala je dopredsjednica te udruge Marija Perušić.

Predsjednik udruge Željko Tomašić pri tom naglašava da oni ne traži da se javne usluge pružaju ispod realne cijene, ali trebaju biti sukladne potrošnji, o čemu pružatelj usluga i korisnik moraju imati i ugovor. Lokalna je samouprava ta koja treba stvoriti uvjete da svi potrošači imaju u svojim stanovima mjerne instrumente kalorimetre, da bi mogli plaćati grijanje isključivo po potrošnji, rekao je.

Pročitajte i ovo Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje

>> Karlovačka toplana: AZOP nam je dao za pravo

Konferencija je organizirana nakon što je jučer toplana objavila rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka po kojem ona “nije povrijedila prava korisnika toplinske energije na zaštitu osobnih podataka”, što je Tomašić nazvao „političkim pamfletom„.

Toplana u stečaju je nezakonito dala podatke o potrošačima novoj toplani, što je ustanovio i Državni inspektorat i podnio protiv stare toplane optužni prijedlog Prekršajnom sudu. Zar je onda ispravno, upitao se Tomašić, da onaj tko je nezakonito dobio podatke smije njima dalje zakonito raspolagati?

"Očigledno Agencija za zaštitu osobnih podataka smatra da je takva radnja u Hrvatskoj dozvoljena, kao i da novi subjekt i potrošač ne trebaju ni sklopiti nove ugovorne odnose", rekao je Tomašić. Umjesto da tumači Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o dostupnosti informacijama, Agencija uzima sebi za pravo tumačiti zakone i opće uvjete o isporuci toplinske energije, čime krši ovlasti dobivene od Sabora RH, pa očekujemo i skoro očitovanje Sabora o tome, kazao je Tomašić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene