Snažni potresi jučer nisu pogodili samo Zagreb, treslo se i s druge strane Medvednice.

Galerija


Snažna podrhtavanja tla magnitude veće od 5 jučer su se osjetila diljem Zagorja, a najgore je stradalo područje Gornje Stubice

Vezani članci Potres u Makedoniji Serija potresa pogodila Sjevernu Makedoniju, građani uznemireni: "Snažan, skoro mi je računalo palo", "Osjetila sam kako se zgrada njiše" Župni Caritas u Čučerju - 2 Caritas nema dovoljno donacija stradale u potresu: "Čekaju kao za pučku kuhinju, a nemamo im što dati"

Oštećene su brojne obiteljske kuće, crkve i drugi objekti, a sve su službe na terenu te se utvrđuju razmjeri štete.

Građani koji su preko noći ostali bez krova nad glavom napominju da ne mogu uspostaviti vezu s besplatnim brojem za pomoć 0800 8805. 

"Šteta u Krapinsko-zagorskoj županiji prouzročena nedjeljnim potresom, prema prvim procjenama mogla bi iznositi više od 20 milijuna kuna", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije župan Željko Kolar.

Povjerenstva za procjenu šteta su na terenu, Sutra će, na zahtjev gradonačelnika Donje Stubice i načelnik Gornje Stubice, nakon pregleda Povjerenstva, proglasiti elementarnu nepogodu. 

Zbog oštećenja 15-tak obitelji moralo se iseliti iz svojih domova, a hitna medicinska služba imala je tri intervencije te je jedna osoba hospitalizirana.

Evakuacija obitelji

 

Kolar je jučer nakon obilaska terena ustvrdio kako je najteže stradalo područje Gornje Stubice te da u naselju Slani Potok gotovo nema objekta koji nije oštećen.

"Ako ništa drugo, onda je objekt raskriven, popadali su crjepovi sa krovišta, a ima 6 do 8 kuća iz kojih se momentalno trebaju evakuirati obitelji. Na prvu procjenu, tolika su oštećenja da u njima nije moguće živjeti. Odvajali su se nosivi zidovi i stvarali pukotine od 20 do 30 centimetara i tu je sva statika poremećena", izjavio je Kolar jučer tijekom obilaska.

Na nekim kućama, kaže, prijeti opasnost da s dodatnim podrhtavanjem tla dođe i do rušenja.

Ističe i da u naselju Donja Podgora ima nekoliko oštećenih kuća te da u dvije više nije moguće stanovanje.

Župan je ujedno apelirao na osobe s područja Gornje Stubice koje su u samoizolaciji, njih 15-ak, da se bez obzira na situaciju uzrokovanu potresom drže uputa Stožera.

"S obzirom na to da imamo 428 osoba koje su u samoizolaciji na području Krapinsko-zagorske županije, a ovdje ih je na području Donje i Gornje Stubice 15-ak, molim i apeliram na njih, bez obzira na ovo stanje, da se strogo pridržavaju uputa Stožera, i njih i njihove ukućane", kazao je jučer Kolar.

Dobra je vijest, dodaje, da su objekti tih osoba u dobrom stanju i ne zahtijevaju njihovo napuštanje.

"Imamo pripremljenu karantenu na području Krapinsko-zagorske županije i takvu osobu odmah bismo otpratili u karantenu da nikoga ne ugrožava", zaključio je Kolar.

Prema riječima načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića oštećenih kuća zasigurno ima i u drugim mjestima što će se vidjeti nakon obilaska terena.

„Sada imamo u pripremi školu, obavljamo konzultacije i za Hotel Puntar ako dođe do nekakve eskalacije i pokušavamo ljude smiriti i upozoriti da je tu pored potresa i koronavirus, što je jako loše. Ljudi su se preplašili i u takvoj situaciji zaboravili na opasnost koronavirusa“, kazao je načelnik Krizmanić, dodajući da je sa župnikom obišao i župnu crkvu koja je isto pretrpjela određenu štetu.