Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju pomoć

Oni su mladi i upalili su alarm koji zvoni na uzbunu: "Mi nismo zaboravljena generacija. Zato nas nemoj otpisati!"

Aktualno Galerija Srednja škola Glina - 1 Srednja škola Glina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srednja škola Glina - 2 Srednja škola Glina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Srednja škola Glina - 3 Srednja škola Glina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Srednja škola Glina - 4 Srednja škola Glina - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Srednja škola Glina - 5 Galerija 1/6 >>
Potres je na mlade u Banovini jače utjecao nego pandemija. Manje su usredotočeni, motivirani i lošijeg psihičkog zdravlja. Istraživanje je proveo Boris Jokić i njegov tim s Instituta, a reporterka Matea Ćorić za Dnevnik Nove TV je razgovarala s nekima od njih.

"Ja sam Mia, učenica 3. A razreda. Moje stare učionice više nema, pa sada učimo u težim uvjetima", rekla je učenica Mia Mrazek iz Topuskog.

"Živim u kontejneru sa svojom obitelji i teško mi je obavljati svoje obaveze i učiti", navela je učenica Tamara Bilajac iz Gline.

I rezultati pokazuju da je tako. Svaki drugi učenik u Banovini bori se s posljedicama potresa. Više od 20 posto učenika izjasnilo se da je potres izrazito utjecao na njihovu psihu. Što se tiče maturanata, više od 40 posto njih nije zadovoljno kvalitetom svojeg života.

Sigurnije se osjećaju u školi nego doma, ali teško se motiviraju i fokusiraju.

"Trenutak koji me najviše dirnuo je bio razgovor s jednom učenicom koja je rekla da više ništa nije isto i da se ne može baviti više svojim prijašnjim aktivnostima", komentirala je pedagoginja Srednje škole Glina, Josipa Klarić.

Posljedice su jače kod srednjoškolaca, ali osjete ih i nastavnici. Svaki treći zabrinut je za svoju psihu, a svaki drugi za sigurnost učenika.

"Što nije utjecalo na njihov entuzijazam, što je vrlo vrijedno za spomenuti, borili su se u koštac sa svime. Zato trebamo pomoć", izjavila je Marija Margušić-Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

Traže veću psihološku pomoć. Država je zasad otvorila telefonsku liniju, koja, vidimo, daje odlične rezultate.

"Liniju koja je isključivo namijenjena mladim ljudima kroz projekt Budi dobro i proživi COVID", rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPET TLO PODRHTAVA Kod Petrinje zabilježen slabiji potres: "Kao grmljavina. Desetak sekundi lagane trešnje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga Nova godina van domova FOTO/VIDEO Diljem zemlje raskošni vatrometi, u Petrinji tek skromne lampice na kontejnerima

I potres. I bez rezultata istraživanja jasno je kao dan. Ovom kraju potrebna je obnova.

"Kako bi mladim ljudima i osigurali pozitivniju perspektivu, da mjesto u kojem odrastaju i školuju se bude mjesto u kojem žele imati obitelj i žele ostati. Trenutno, vlast ne čini dovoljno", naveo je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Ovo im je alarm za buđenje.

"Mi nismo zaboravljena generacija. Zato nas nemoj otpisati!" poručila je učenica Marija Magdalena Letić iz Gline. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene