Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon snažnog potresa u Srbiji poslijepodne se treslo i u okolici Zagreba i Mostara.


'Potres se dogodio u 16:08 sati s epicentrom na području Klinča Sela, Pavučnjaka i Donje Zdenčice, mjestima udaljenima dva, tri kilometra', potvrdio je za Dnevnik.hr Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH.

Vezani članci Potres u Dalmaciji Potres magnitude 3,4 pogodio Dalmaciju, epicentar kod Vrlike: "Prvo je bilo lagano podrhtavanje pa jaka buka i tutnjava, i onda je malo jače zatreslo" Potres u Crnoj Gori Crnu Goru zatresao potres magnitude 3,8 po Richteru, osjetili ga i Dubrovčani: "Cijela se kuća zatresla"

>> Najmanje 70 potresa treslo Srbiju, povratak u normalan život bit će težak

Kuk je dodao da je magnituda potresa 3,2 stupnja prema Richterovoj ljestvici. Nije poznato da li je u potresu nastala materijalna šteta, a u Seizmološkoj službi je ni ne očekuju.

Potres kod Mostara

Osim kod Zagreba zabilježen je i potres kod Mostara, piše Sarajevo x-com. U 15:27 sati služba Federalnog hidrometerološkog zavoda zabilježila je potres magnitude 3,4 stupnja po Richteru 14 kilometara od Sarajeva. Ni kod ovog potresa niej zabilježena materijalna šteta.

Podsjetimo, val potresa u regiji počeo je sinoć oko 2 sata ujutro s magnitudom 5,4 stupnjeva po Richteru. Potres se osjetio u cijeloj Srbiji, a u njemu je poginulo dvoje ljudi.

Pojačana seizmička aktivnost podvlačenja afričke ploče

Domaći stručnjaci upozoravaju da je očito na snazi pojačana seizmička aktivnost podvlačenja afričke tektonske ploče pod euroazijsku, jer su podrhtavanja zabilježena i u Turskoj i Grčkoj. 

'U širem sizmološkom sklopu sve je to zapravo jedna cjelina.
Sad smo u razdoblju pojačane seizmičke aktivnosti. Ona već i više godina unazad traje. No, to ne znači da je to sada predznak nečega katastrofalnog i da sad slijede nekakvi jaki potresi. Ta mogućnost dakako nije nikada isključena', rekao je Kuk.