Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje 40-ak liječnika

Vojska nudi bolju plaću, no liječnike više privlači - burza

Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Hrvatska vojska nedavno je zaposlila 15 vojnih liječnika. No potrebe na terenu su gotovo tri puta veće. Sustav im nudi brojne pogodnosti: od boljih plaća, usavršavanja, a jednog dana i povoljnije stambeno zbrinjavanje. No vojna ordinacija ih, čini se, ne privlači, a u isto vrijeme na burzi traže posao.

Prazan krevet u ordinaciji natporučnice i vojne liječnice Eme Ormanec ne viđa se često. Jer na dan pregleda 20-ak vojnika. "Većinom je to zdrava populacija, mladi ročnici. Sa svakim pacijentom stignem popričati, pregledati ga kompletno" kaže Ormanec.

Pročitajte i ovo Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 2 Slučaj otkrilo Provjereno Liječnička komora oglasila se o slučaju iz Obrovca, pogledajte što su poručili (i na koga su prebacili lopticu) Slika nije dostupna POLICIJA NA LICU MJESTA PUCNJAVA U NJEMAČKOJ U liječničkoj ordinaciji izrešetana dva doktora

Poručila je kako je zanimljivo, dinamično i izazovno raditi te da je dosta posla bilo na terenu, kada je bila u helikopteru. Kako bi dobili posao vojnog liječnika po završetku studija zainteresirani moraju proći natječaj i potom vojnu i časničku izobrazbu.

Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban je veći broj vojnih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Medicinski liječnik i pukovnik Luka Gmaz s nama je iskreno podijelio da osim spašavanja života postoji i druga vrsta motivacije. "Budimo iskreni, motivira vas i ta novčana nagrada i kompenzacija koju dobijete, al opet to je drugačije iskustvo" izjavio je Gmaz.

Pukovnica Tanja Topol, pripadnica 9. HRVCON u Afganistanu, ne bi mogla zamisliti da se bavi drugim poslom. "Naprosto ti to uđe u krve žile, gene, ono što si ti. Ne bi mogla zamisliti posao negdje drugdje" kaže Topol.

Uz redovita primanja, u mirovnim misijama zarade i na dnevnicama. Plaća liječnika početnika u vojsci sa svim dodacima je oko 10 tisuća kuna.

Brigadni general Boris Zdilar, savjetnik načelnika GS OSRH za zdravstvo, podijelio je s nama još neke prednosti karijere vojnog liječnika. "On je naša briga - od kongresa, licenci, usavršavanja, sve to ima plaćeno, čak i putne troškove. Imamo u planu da ponudimo i stanove po povoljnim cijenama" rekao je Zidlar.

Sve to zvuči primamljivo, ali prave navale nema. Nedostaje im oko 40-ak liječnika. Nedavno su zaposlili njih 15. Nitko ne želi u Slavoniju, gdje je stanje zapravo najkritičnije.

"Vojska nezaposlenih na Zavodu je za zapošljavanje, ali baš i ne žele liječiti vojnike. Prema posljednjim podacima na burzi je nezaposleno 97 doktora medicine" ispred vojne bolnice javlja Ivana Pezo Mosaljkov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene