Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znate koji fakultet upisati?

U ovim bi sektorima, kad završite, moglo biti posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 5 tisuća novih radnih mjesta očekuje nas u sektoru informatike i komunikacija, najavljeno je iz Vlade.

U idućih 6 godina Vlada najavljuje 5 tisuća novih radnih mjesta u sektoru informatike i komunikacija. Zvuči sjajno no čini se samo na papiru. Poslodavci iz sektora kažu ne samo da još uvijek nema konkretnih mjera, već da Vlada industriji radi i štetu nametima za mobilne operatere. Ističu i kako nedostaje kadrova jer obrazovna politika ne prati potrebe industrije koju je vlada proglasila strateškim sektorom.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Slika nije dostupna Uputili pismo predsjedniku Sabora Udruga 'U ime obitelji' ostala bez odgovora na prijedlog o reguliranju rada nedjeljom

Diplome na FER-u, fakultet sve popularniji među djevojkama

U 4 godine tvrtka za razvijanje moblnih aplikacija narasla je s 2 na 50 zaposlenika te dalje rastu.

'Mi u principu svaki mjesec zaposlimo po par ljudi.To su mahom mladi ljudi. Vrlo često ih uzmemo s faksa, ljudi do 30 godina i onda ih educiramo za vještine koje su nama potrebne', rekao je Tomislav Car, direktor informatičke tvrtke.

I u krizi potreba za informatičkim zanimanjima u Hrvatskoj raste i to za čak 50 posto na godinu. Vlada je sektor uvrstila u 4 grane na kojima se temelji razvoj Hrvatske.

'U ovom trenutku kroz vertikalne mjere mi namjeravamo taj sektor učiniti konkurentnijim', rekao je Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva.

Dok s jedne strane namjeravaju, s druge strane štete sektoru uvođenjem nameta za mobilne operatere,  ističu iz udruge poslodavaca.

Misteriozna kineska 'Jedinica 61398' izvela seriju hakerskih napada

'Koji sasvim destimuliraju investicije u tu industriju i sigurno će za posljedicu smanjenje investicija imati i smanjenje potreba za nekim radnim mjestima', rekla je Adriana Ježina iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministarstvo obrazovanja vrlo aktivno se bavi zdravstvenim odgojem, a informatika je u osnovnim školama i dalje izborni predmet.

'Svakako mora biti obavezan predmet. Jako je dobro što se uveo engleski kao obavezan predmet. Informatika je jednako, ako ne i važnija, jer bez informatike danas nažalost previše toga propuštate, previše toga ne možete raditi', istaknuo je Ivo Sluganović iz Saveza informatičara Hrvatske.

'Kontradiktorno je da naš obrazovni sustav ili stagnira u broju upisanih kadrova na sveučilišta ili čak se broj upisanih smanjuje', dodaje Ježina.

Iz sektora kažu kako im je drago što su prepoznati u industrijskoj strategiji, ali očekuju i konkretne mjere države koje bi im omogućile da budu konkurentniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene