Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako potraživanja Grada Zagreba do kraja prošle godine iznose oko dvije milijarde kuna.


Govoreći o strukuturi potraživanja Kojić je kazao da od toga broja 1,313 milijardi kuna otpada na potraživanja Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG), 240 milijuna kuna na potraživanja porezne uprave, a potraživanja od komunalnog doprinosa (koja naplaćuje sam Grad Zagreb) trenutačno iznose 475 milijuna kuna. Istaknuo je kako je prošle godine naplata potraživanja bila puno bolja, gotovo 92 posto.

Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu Ninoslava Zeković upozorila je na manjkave baze podataka što se, kazala je, odnosi i na sliku o nenaplativim potraživanjima Grada Zagreba. Pregledavanjem pojedinačnih spisa uvrđeno je da su pokrenuti određeni postupci koji nisu evidentirani, ali i da za određeni broj dužnika nije pokrenut postupak, iako je trebao biti, rekla je.g

Vezani članci Slika nije dostupna Bandić: Razum nalaže da otvore Arenu, sve je drugo bedastoća Slika nije dostupna Zagreb ima 4 milijarde kuna neplaćenih potraživanja

Instrumenti garancije plaćanja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je njegova gradska uprava išla na maksimalno djelotvoran i efikasan način zaštite gradske imovine, instrumentima garancije plaćanja - mjenicama i zadužnicama. Odgovarajući na upite u vezi s njegovim prijedlogom Skupštini da se ne ograničava broj povlaštenih parkirnih karata koje izdaje gradonačelnik, a kojih sad može izdati najviše 400, Bandić je odgovorio kako velik broj poduzetnika i građana želi po tržišnim cijenama kupiti parkirne karte. Ako taj prijedlog ne prođe na Gradskoj skupštini, ostati će status quo, kazao je Bandić.

Miro Laco iz Ureda gradonačelnika kazao je kako je do sada od tih 400 izdano četrdesetak povlaštenih karata, većinom za ključne institucije sa sjedištem u centru grada te za saborske zastupnike koje nemaju boravište u Zagrebu a imaju smještaj u središtu grada. Upitan razmišlja li o tome da predloži pojeftinjenje parkiranja, Bandić je kazao kako ne razmišlja o poskupljenju. Ako bi se išlo na produženje vremena dopuštenog parkiranja, od Zagreb parkinga će, rekao je, tražiti 50 posto nižu cijenu.

Podsjetivši kako je već najavio osnivanje Fonda za nezaposlene iz kojeg bi se isplaćivala pomoć onima koji su ostali bez posla te osnivanje jamstvenog fonda za pomoć 'posrnulim poduzetnicima', Bandić je najavio kako razmišljaju i o osnivanju fonda kojim bi se, onima koji to ne mogu, pomoglo u plaćanju komunalnih obaveza. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju