Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradski odbor HNS-a Grada Zagreba na konferenciji za novinare upozorio je na, kako su rekli, čak 4 milijarde kuna neplaćenih potraživanja Grada Zagreba.


Po riječima HNS-ova zastupnika u Gradskoj skupštini i potpredsjednika stranke Joze Radoša, ta potraživanja su dijelom plod ukupne kulture neplaćanja u Hrvatskoj, no od toga čak 33 posto, odnosno 1,3 milijarde kuna potraživanja su u postupku prisilne naplate, koja će se, po njegovom mišljenju, teško naplatiti. Dugovanja, koja se u gradu vode kao 'sumnjiva i sporna', za zakupnine iznose 410 milijuna kuna, rekao je Radoš dodajući kako su to uglavnom izgubljena potraživanja jer ih, kako je rekao, i sam grad tako vodi u evidenciji.

Vezani članci Diana Percač, predstavnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Problemi s lijekovima: "Dugovi rastu enormnom brzinom. Ovakvim tempom brzo ćemo se naći u ozbiljnom problemu" Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna

U segmentu komunalnih naknada ukupna potraživanja iznose 250 milijuna kuna koja su označena spornima i koja su u stečajevima, pri čemu je, po podacima gradskih tijela, naplata potraživanja u stečajevima samo 0,65 posto.

Podatke o neplaćenim potraživanjima dobio je, kako je rekao, na svoje zastupničko pitanje od Gradskog ureda za financije. HNS se pita što je s preporukom Državnog ureda za reviziju za izradu operativnog plana naplate neplaćenih potraživanja svih proračunskih prihoda. Po Radoševim riječima, apsurdno je da u današnje vrijeme Grad ne zna koliko je od utuženih potraživanja naplaćeno, jer u 2010. godini nema za to informatički program. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju