Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka Hrvatska narodna stranka - liberalnih demokrata prozvala je gradsku upravu i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog 1,040 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja što je utvrdila revizija gradskog proračuna za 2008.


HNS-ovce Jozu Radoša i Dragana Kovačevića još više brine podatak da je od tog iznosa 363 milijuna ili 35 posto iz 2004. i ranijih godina, što znači da je taj novac, zbog zastare, vrlo vjerojatno nepovratno izgubljen za gradski proračun.

Vezani članci Pravni spisi Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti Slika nije dostupna Gradski kontrolni ured demantira napise o kontroli poslovanja Zagrebačkih cesta

'Riječ je o komunalnim naknadama, zakupninama i najamninama te spomeničkoj renti koje padaju u zastaru nakon jedne odnosno tri godine', kazao je potpredsjednik HNS-a i HNS-ov gradski zastupnik Jozo Radoš na konferenciji za novinare u zagrebačkom HNS-u, pitajući zašto je Grad, umjesto da je podizao tužbe, dužnicima slao opomene ili opomene pred tužbe koje ne prekidaju rok zastare.

Tužbe su se, navodi Radoš, pokretale svake dvije godine, a za to vrijeme je pola nenaplaćenih potraživanja otišlo u zastaru, pa se gubilo i pola iznosa za primjerice najamnine i zakupnine pa je naplaćeno, kako kaže, 'bijednih' 14 milijuna kuna.

Da li se tu radi o nemaru i neodgovornom raspolaganju gradskom imovinom, slabim administrativnim kapacitetima ili pak manipulacijama, neka utvrde nadležni, odgovorio je Radoš na upit novinara hoće li HNS podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića. 'Bandić je odgovoran za prikupljanje gradskih prihoda, a ima li tu kaznene odgovornosti neka utvrde nadležni', kaže Radoš.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević također smatra da se javnim sredstvima u Zagrebu neodgovorno upravlja, kako u gradskoj upravi, tako i u Zagrebačkom holdingu. 'Grad mora početi raspolagati svojom imovinom, zaduživanje je zadnja opcija', naglašava Kovačević.

Također je najavio korektnu suradnju zagrebačkih HNS-ovaca s novim predsjednikom zagrebačkog SDP-a, bio on Bernardić ili Jelušić. I Radoš i Kovačević ističu važnost rasprave o revizijskom izvješću u Gradskoj skupštini i napominju da bi to trebalo postati praksom, bez potrebe da se rasprava inicira, kao u zadnjem slučaju, kad su tu raspravu potaknuli HNS-ovi gradski zastupnici. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju