Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajk solidarnosti u znak potpore štrajku lektora i viših lektora počet će na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 9. svibnja i trajat će do ispunjenja zahtjeva lektora i viših lektora, priopćio je danas štrajkaški odbor.


Za štrajk solidarnosti izjasnilo se na danas završenom referendumu na Filozofskome fakultetu 259 članova podružnice Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja na tome fakultetu. Na referendum je izašlo više od dvije trećine članova te sindikalne podružnice, odnosno njih 277, od kojih se 259 izjasnilo za štrajk solidarnosti, a 18 članova bilo je protiv. Po neslužbenim podacima na Filozofskome fakultetu u Zagrebu je ukupno više od 800 zaposlenih.

Na referendumu su se članovi podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izjašnjavali o tomu podržavaju li organiziranje štrajka solidarnosti u znak potpore štrajku lektora i viših lektora Filozofskog fakulteta, koji traje već četiri tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Prekinut štrajk na Filozofskom fakultetu Slika nije dostupna Eliminirala ih provjera intelektualnih sposobnosti

>> Lektori Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dalje u štrajku

Sindikalna podružnica izvijestila je da u štrajk mogu stupiti svi zaposlenici Filozofskoga fakulteta, bez obzira na to jesu li članovi Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Podsjeća se da će lektori i viši lektori prekinuti štrajk kad budu ispunjene odredbe sporazuma koji im jamči isplatu korigiranih plaća od 1. siječnja 2011. godine. Štrajk lektora počeo je 29. ožujka ove godine jer je, kako su naveli lektori, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine.

Štrajkaši traže i rehabilitacije ukupnoga statusa sveučilišnih lektora i viših lektora jer smatraju da se njihov rad neadekvatno vrednuje, a upravo o njemu ovise jezične kompetencije. Priopćenje su u ime štrajkaškog odbora potpisali profesor Predrag Marković, docent Hrvoje Gračanin i viša lektorica Darja Damić Bohač. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju