Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Uredbe o koeficijentima

Lektori Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dalje u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lektori i viši lektori Filozofskog fakulteta u Zagrebu priopćili su danas da nastavljaju štrajk, nakon privremene obustave od tjedan dana.

Lektori su štrajkali jer se na sjednici Vlade 21. travnja, unatoč obećanju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Radovana Fuchsa, nije raspravljalo o izmjeni Uredbe o koeficijentima složenosti poslova i nije predložena korekcija koeficijenata za lektore i više lektore.

Ministarstvo uprave uputilo je tu točku na dnevni red sjednice Vlade, međutim, na samoj sjednici točka se uopće nije pojavila, napominju u priopćenju sindikalne povjerenice Filozofskog fakulteta, više lektorice Darja Damić Bohač i Ivana Bašić. Podsjećaju da se problem degradacije sveučilišnih lektora vuče još od 1994. godine, kada je zbog neupućenosti i nemara administrativnih struktura status lektora značajno srozan.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 1 Donosi Provjereno Potresne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju: ''Glupačo, nemaš pojma. Sve si postigla zato šta spavaš sa svima sa svoje klinike''

S obzirom da smo nakon dugogodišnjih pokušaja rehabilitacije narušenog statusa naše struke od resornog ministarstva dobili potvrdu opravdanosti naših zahtjeva, te da su i u proceduralnom smislu stvorene sve pretpostavke za korekciju naših koeficijenata i da su za tu namjenu osigurana proračunska sredstva za 2011. godinu, zaista je nejasno zašto se na posljednjoj sjednici Vlade uopće nije ni raspravljalo o tom pitanju, kažu sindikalne povjerenice.

'Lektori odgajaju prevoditelje europske pravne stečevine'

U pismu kojega su jučer uputile predsjednici Vlade, potpredsjednicima i ministrima upozoravaju da bi Vlada RH morala biti svjesna koliko je u današnjoj Hrvatskoj bitna jezična nastava, pogotovo u vrijeme europskih integracija.

'Sve kandidate koji su angažirani za vanjske suradnike prevoditelje europske pravne stečevine, kao i uostalom sve osobe koje su u konačnici i prevodile pravnu stečevinu jezično su odgojili upravo lektori. Također, ponovo su lektore angažirali iz Europskog parlamenta kad je prije dvije godine trebalo selektirati hrvatske kandidate za buduće prevoditelje u Europskom parlamentu. Pretpostavljamo da se slažete da je itekako bitno tko će i s kakvim jezičnim kompetencijama prevoditi s hrvatskoga i na hrvatski jezik u Europskome parlamentu', kažu, među ostalim, u pismu lektori.

'Lektorima ne preostaje drugo nego nastaviti štrajk'

Podsjećaju da upravo sveučilišni nastavnici lektori, kao izvođači i nositelji temeljnih kolegija na matičnim filološkim odsjecima jezično obrazuju ljude koji imaju licencu za podučavanje jezika na svim razinama učenja, od profesora u osnovnim i srednjim školama do predavača na svim fakultetima na kojima se uči strani jezik struke.

Dodaju da lektorima i višim lektorima ne preostaje drugo nego da nastave štrajk do ispunjenja zahtjeva. Također najavljuju da će danas pozvati ostale zaposlenike Filozofskog fakulteta da im se pridruže u štrajku solidarnosti, kako bi im pomogli da do svih relevantnih razina dopre poruka da se taj problem ne smije ignorirati nego se treba trajno i kvalitetno riješiti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene