Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor

Potpora izmjenama Pomorskog zakonika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predložene izmjene Pomorskog zakonika, koje predviđaju bolji položaj hrvatskih pomoraca na stranim brodovima, podržali su danas u Saboru i vladajući i oporbeni klubovi, no iz SDP-a su podsjetili kako je još uvijek ostalo neriješeno pitanje beneficiranog staža pomoraca i predložili rješavanje tog pitanja u iduća dva mjeseca.

'Riječ je o kapitalnom rješenju kojim se poboljšava pravni položaj naših pomoraca na stranim brodovima, gdje ih je gotovo dvije trećine', ocijenio je Živko Nenadić (HDZ). Pohvalio je predložene izmjene kojima se uvodi nadležnost hrvatskih sudova za sporove o naknadi štete zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušavanja zdravlja pomoraca kada tužitelj ima prebivalište u Hrvatskoj, o čemu je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu mora Branko Bačić.

Pročitajte i ovo Borba oko pravosuđa - 5 Već je na drugom čitanju HDZ ne odustaje, a oporba zabrinuto poručuje: "Sloboda u Hrvatskoj je na kocki" Volodomir Zelenski - 4 Sastanak s ministrima Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška"

Bačić je izvijestio i da se izmjenom uvjeta za upis brodova u hrvatski upisnik brodova dovršava proces usklađenja hrvatskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Europske unije.

Time se, naglasio je, stvaraju temelji za uspostavu cjelovite službe nadzora i upravljanja pomorskog prometa sukladno Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća Europe o uspostavljanju sustava nadzora pomorskog prometa Zajednice, što bi za posljedicu imalo izravno smanjenje broja nesreća na moru i smanjenje onečišćenja mora s brodova.

'U tijeku je nabavka radarske opreme koja će omogućiti realnu sliku pomorskog prometa na Jadranu', kazao je Bačić te dodao kako se uvodi i obavezno osiguranje brodova u slučaju onečišćenja mora pogonskim uljem kao i za troškove lociranja i uklanjanja podrtina, kako bi se ubuduće mogla naplatiti nastala šteta.

Arsen Bauk (SDP) pozdravlja predložene izmjene, ali i upozorava kako još nije riješeno pitanje beneficiranog radnog staža pomoraca.

'Već 10-ak godina Sindikat pomoraca traži da se to riješi', kazao je i pozvao Vladu da u narednih dva mjeseca predloži odgovarajuća rješenja.

Izmjenama Pomorskog zakonika promijenjene su i odredbe o inspekcijskom nadzoru sigurnosti plovidbe, čime je dodatno ojačan nadzor nad provedbom odredaba Pomorskog zakonika i propisa donesenih na temelju Zakonika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene