Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisi potpore za kapetana Laptala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat pomoraca Hrvatske pokrenuo je akciju potpisivanja potpore za kapetana Kristu Laptala koji se već šest mjeseci, osumnjičen da je sudjelovao u krijumčarenju 51 kilograma kokaina na svom brodu, nalazi u pritvoru grčkog zatvora.

Prikupljanje potpisa u organizaciji SPH-a, u kojem smatraju da kapetan Laptalo nije odgovoran za djela za koje ga se sumnjiči i da se treba braniti sa slobode, započelo je jučer u Rijeci, a sljedećih će se dana nastaviti u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan"

Osim potpisivanja peticije na štandovima SPH, potporu kapetanu Laptalu moguće je dati i potpisivanjem potpore na stranici www.laptalo.com.

Potpisivanje potpore na internetu pokrenuto je u početku prosinca, a na potporu tim putem pozvala je skupina kapetanovih sugrađana iz Dubrovnika, što je podupro i SPH.

Zapovjednik teretnog broda 'Coral Sea' Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj, jer je u paketima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina.

Osim Laptala u Grčkoj su uhićeni i pritvoreni prvi časnik palube Latvijac i vođa palube Filipinac.

Brod 'Coral Sea' plovi pod bahamskom zastavom, u najmu je belgijske tvrtke 'Trireme Vessel', a prevozi južno voće na redovitoj plovidbi od Južne Amerike do Sredozemlja.

Nakon otkrića kokaina brod je bio zadržan u Grčkoj, a nedavno mu je odobreno isplovljenje uz jamčevinu od 500.000 dolara.

Grčki je sud potkraj studenoga odbio zamolbu kapetana Laptala da se brani sa slobode uz položenu jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći u tijeku istrage.

U SPH smatraju da je optužni prijedlog iracionalan, da je kapetan, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeo sve propisane mjere za sprječavanje krijumčarenja droge te da certifikati tih mjera potvrđuju da posada nije povezana s krijumčarenjem kokaina.

Drže da Leptalovu nevinost potvrđuje činjenica da droga nije
pronađena na brodu, nego u kutijama s teretom nakon iskrcaja te postupak kapetana, koji je, nakon što je obaviješten o otkriću droge, odustao od već pripremljena isplovljenja broda.

U slučaj kapetana Laptala uključio se i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. On je potkraj listopada uputio grčkom kolegi Yorgosu Kaminisu pismo u kojem ga moli da utvrdi odgovaraju li međunarodnim konvencijama higijenski, zdravstveni i prostorni uvjeti u kojima Laptalo izdržava pritvor.

Malčić je naveo da su 'višemjesečni boravak i neizvjesnost uzrokovani tijekom i dužinom postupka' rezultirali 'ozbiljnim narušavanjem psihičkog i fizičkog stanja Laptala' te da su mediji koji su izvješćivali o uhićenju i pritvaranju Laptala isticali da su uvjeti života u zatvoru Korydallosu, gdje je Laptalo pritvoren, vrlo loši.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene