Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat pomoraca Hrvatske pokrenuo je akciju potpisivanja potpore za kapetana Kristu Laptala koji se već šest mjeseci, osumnjičen da je sudjelovao u krijumčarenju 51 kilograma kokaina na svom brodu, nalazi u pritvoru grčkog zatvora.


Prikupljanje potpisa u organizaciji SPH-a, u kojem smatraju da kapetan Laptalo nije odgovoran za djela za koje ga se sumnjiči i da se treba braniti sa slobode, započelo je jučer u Rijeci, a sljedećih će se dana nastaviti u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

Vezani članci Dairo Usuga Čak 500 vojnika i 22 helikoptera hvatalo najopasnijeg narkobosa na svijetu Domagoj Mikić i Mario Kolar iz Sektora za mobilne jedinice Carine Carina bogatija za novu, naprednu opremu: "Ovaj uređaj ima sondu koja ulazi unutar vozila..."

Osim potpisivanja peticije na štandovima SPH, potporu kapetanu Laptalu moguće je dati i potpisivanjem potpore na stranici www.laptalo.com.

Potpisivanje potpore na internetu pokrenuto je u početku prosinca, a na potporu tim putem pozvala je skupina kapetanovih sugrađana iz Dubrovnika, što je podupro i SPH.

Zapovjednik teretnog broda 'Coral Sea' Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj, jer je u paketima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina.

Osim Laptala u Grčkoj su uhićeni i pritvoreni prvi časnik palube Latvijac i vođa palube Filipinac.

Brod 'Coral Sea' plovi pod bahamskom zastavom, u najmu je belgijske tvrtke 'Trireme Vessel', a prevozi južno voće na redovitoj plovidbi od Južne Amerike do Sredozemlja.

Nakon otkrića kokaina brod je bio zadržan u Grčkoj, a nedavno mu je odobreno isplovljenje uz jamčevinu od 500.000 dolara.

Grčki je sud potkraj studenoga odbio zamolbu kapetana Laptala da se brani sa slobode uz položenu jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći u tijeku istrage.

U SPH smatraju da je optužni prijedlog iracionalan, da je kapetan, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeo sve propisane mjere za sprječavanje krijumčarenja droge te da certifikati tih mjera potvrđuju da posada nije povezana s krijumčarenjem kokaina.

Drže da Leptalovu nevinost potvrđuje činjenica da droga nije
pronađena na brodu, nego u kutijama s teretom nakon iskrcaja te postupak kapetana, koji je, nakon što je obaviješten o otkriću droge, odustao od već pripremljena isplovljenja broda.

U slučaj kapetana Laptala uključio se i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. On je potkraj listopada uputio grčkom kolegi Yorgosu Kaminisu pismo u kojem ga moli da utvrdi odgovaraju li međunarodnim konvencijama higijenski, zdravstveni i prostorni uvjeti u kojima Laptalo izdržava pritvor.

Malčić je naveo da su 'višemjesečni boravak i neizvjesnost uzrokovani tijekom i dužinom postupka' rezultirali 'ozbiljnim narušavanjem psihičkog i fizičkog stanja Laptala' te da su mediji koji su izvješćivali o uhićenju i pritvaranju Laptala isticali da su uvjeti života u zatvoru Korydallosu, gdje je Laptalo pritvoren, vrlo loši.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju