Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisana koalicija HDZ-HSS-HSLS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a i mandatar za sastavljanje nove vlade Ivo Sanader potpisao je danas, u središnjici HDZ-a, s čelnicima HSS-a i HSLS-a Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić koalicijski sporazum za iduće četiri godine.

Opširan sporazum, na 119 stranica, potpisan je u četiri primjerka, po jedan za svaku stranku, a četvrti za skrbnika sporazuma, za kojega je određen dosadašnji potpredsjednik Vlade i HDZ-ov pregovarač Damir Polančec.

Pročitajte i ovo Davor Dretar Uskoro detalji Davor Dretar Drele postaje državni tajnik? Čeka se dogovor koalicijskih partnera o novoj kadrovskoj križaljci Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Detalji suradnje HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra"

Potpisnici sporazuma naglasili su da je riječ o novoj praksi
koalicijskog pregovaranja u Hrvatskoj, na koju će se pozivati
pregovarači kod sastavljanja vlada u budućnosti.

"Ovo je prvi sporazum ove vrste od osamostaljenja Hrvatske. Do sada smo imali različite kombinacije vlasti - HDZ-ovu 90-ih, koalicijsku od 2000. i podršku partnera u Saboru od 2003, a ovo je prvi doista programski sporazum", ocijenio je Sanader, nakon potpisivanja.

>> Friščić prevario svoje birače?

Naglasio je da će nova vlada ostvarivanju sporazuma pristupiti čim ju u subotu potvrdi Sabor.

Odbacio je ocjene o predugim pregovorima s koalicijskim partnerima, podsjetivši da su pregovori ozbiljno počeli tek 17. prosinca, nakon što mu je Predsjednik RH povjerio mandat za sastavljanje vlade.

Kao najvažnije momente sporazuma istaknuo je daljnje smanjivanje nezaposlenosti, uz očuvanje socijalnih prava i makroekonomske stabilnosti, društvo znanja, ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva i brigu za obitelj i branitelje.

"Definirali smo ciljeve - svođenje proračunskog deficita na nulu 2010., smanjivanje anketne nezaposlenosti na 7,5 posto i rast BDP-a od 7 posto", rekao je Sanader.

Naglasio je doprinos partnera zajedničkom programu, istaknuvši HSS-ov doprinos programu razvoja sela i HSLS-ov programu stvaranja društva znanja.

Josip Friščić istaknuo je, pak, da je na sporazumu u proteklih mjesec dana radilo 360 stručnjaka s različitih područja, te da se pregovarači nisu vodili načelom ucjena i zahtjeva, nego stvaranja pretpostavki za uspješno ostvarenje zadanih ciljeva.

Naglasio je da će potpisani sporazum biti objavljen na internetskim stranicama triju stranaka, kako bi svi građani mogli pratiti njegovu provedbu.

"Ovih ćemo dana dogovoriti i kako ustrojiti vladu i tko će to
provoditi, ali pritom ćemo voditi računa da sve previše ne košta", dodao je.

Novinare je zanimalo i je li predsjednik HSS-a ovih dana požalio što nije išao u pregovore s SDP-om.

"Da sam htio trgovati, išao bih na Dolac", odgovorio je Friščić.
Đurđa Adlešić naglasila je, pak, da je riječ o vrlo preciznom
sporazumu, kojemu je HSLS najviše pridonio na područjima ravnomjernog razvoja, obrazovanja i gospodarstva.

"Prošlu smo vladu podupirali iz Sabora, a u ovoj ćemo sudjelovati, imat ćemo ministre i dijeliti odgovornost", rekla je Adlešić.

Pregovore o ustroju vlade i podjeli resora partneri će nastaviti već danas, a Sanader je kazao kako je moguće da sve dogovore do kraja dana.

Upitan nije li ostalo premalo vremena za rješavanje tako važnih pitanja, odgovorio je niječno, ističući da se o tome kako će izgledati vlada razgovaralo cijelo vrijeme pregovora.

I Friščić je dodao kako su tri stranke cijelo vrijeme promišljale
kako postaviti ustroj vlade, te kako je "sigurno da će se dogovoriti i oko toga tko će biti nositelji programa".

Potpisani sporazum nije predvidio i ključ po kojemu će se
raspodijeliti funkcije u izvršnoj vlasti.

"To ćemo dogovarati izravno. Ako si u tome ne možemo vjerovati na riječ, nemamo što razgovarati", objasnio je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene