Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija u crnogorskoj vladi Andrija Lompar i generalni direktor hrvatskog Konstruktora Željko Žderić potpisali su u utorak u Podgorici ugovor vrijedan 2, 77 milijardi eura o koncesiji za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koja ide od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Crne Gore.


Autocesta od Bara do Boljara imat će duljinu od 169,2 kilometra, a po projektu hrvatski graditelji će trebati probiti 48 tunela i izgraditi 107 mostova i vijadukata. Najdulji most, oko 5 kilometara, bit će podignut na Skadarskom jezeru. Cijela investicija, najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku, stajat će 2,77 milijardi eura, od čega će crnogorska vlada osigurati 1,74 milijarde.

Gradnja počinje drugom polovicom godine

Vezani članci Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg (Foto: AFP) NATO se priprema za svijet bez sporazuma o ograničenju nuklearnih raketa Vrh Učke (Foto: Goran Kovačić/Pixsell) Na Učki će se graditi najduža žičara u Europi i to za samo 2,5 milijuna kuna: Potpisan ugovor o izradi projekta

Početak izgradnje autoceste kroz Crnu Goru predviđen je u drugoj polovici ove godine, a završetak krajem 2016. godine. Novoosnovani hrvatski konzorcij Konstruktor, čiji su vlasnici tri hrvatske građevinske tvrtke: splitski Konstruktor-inženjering i zagrebačke tvrtke Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i Tehnika, sklopio je potpisivanjem ovog ugovora najveći izvozni posao hrvatskog gospodarstva i građevinarstva. Posao stoljeća konzorcij dobio je na javnom natječaju, na kojemu je sudjelovalo još pet građevinskih konzorcija iz Austrije, Grčke, Izraela i Francuske.

Prema riječima izvođača, izgradnja autoceste financirat će se iz cestarine, dijelom iz kredita koji su osigurani kod Zagrebačke banke, a dio će financirati crnogorska vlada. Ponuda hrvatskog konzorcija obuhvatila je projektiranje, izgradnju, financiranje, održavanje i upravljanje autocestom tijekom razdoblja izgradnje i 30 godina koncesije. Glavna crnogorska autocesta gradit će se po načelu javno-privatnog partnerstva, što je ujedno i prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori. (Hina)