Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan sporazum o prototipnom ispitivanju hrvatske jurišne puške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Berislav Rončević i direktor karlovačke tvrtke HS Produkt Željko Pavlin potpisali su danas sporazum o prototipnom ispitivanju jurišne puške HS Produkta u realnim vojnim uvjetima.

Ministar Rončević istaknuo je kako je važno da nacionalna vojska ocijeni kvalitetu puške, jer će u slučaju dobrih ocjena to biti važna referenca proizvodu u plasmanu na svjetsko tržište. Dodao je da će po dosadašnjim spoznajama ta puška uskoro postati vrlo važan hrvatski izvozni proizvod.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Kalibar 5,56 milimetara Predstavljena hrvatska jurišna puška VHS

Prototip jurišne puške postoji od 2000. godine, a do danas se stalno usavršava, kaže glavni konstruktor i suvlasnik HS Produkta Marko Vuković.

Puška je kalibra 5,56 mm, vatrene moći do 450 metaka u minuti, brzinom zrna 1070 metara u sekundi, a odlikuje se specijalnim samočistećim zatvaračem i drugim patentiranim inovacijama, kazao je Vuković.

Po njegovim riječima, HS Produktov pištolj najnagrađivaniji je i najprodavaniji pištolj u svijetu, a jurišna puška tehnički
najprestižnija puška u svijetu. Prema dosadašnjim sveobuhvatnim tvorničkim testiranjima, ona je dobra za borbu u pustinji, džungli, na hladnoći i vrućini, rekao je Vuković.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić naglasio je da će već do kraja ove godine, zahvaljujući planiranoj serijskoj proizvodnji jurišne puške, biti otvoreno novih 150 radnih mjesta i time će se broj popeti na tisuću, a bude li dobro primljena na svjetskom tržištu, broj zaposlenih u HS Produktu mogao bi, unatoč robotiziranoj proizvodnji, porasti i do 2000 zaposlenih.

Bojna za specijalna djelovanja iz Delnica u idućih će 60 dana
ispitivati pušku u ekstremnim uvjetima, a pet pušaka bit će poslano našim vojnicima u mirovnoj misiji u Afganistanu, također radi testiranja specifičnih vojnih uvjeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene