Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu bolji dani?

Marjan je pobijedio: Potkornjak manje grize, Splićani oduševljeni, ali DORH istražuje sanaciju

Park-šuma Marjan - 4
Park-šuma Marjan - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Park-šuma Marjan - 1 Park-šuma Marjan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Park-šuma Marjan - 2 Park-šuma Marjan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Park-šuma Marjan - 3 Park-šuma Marjan - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Park-šuma Marjan - 4 Galerija 1/4 >>
Bolji dani, čini se, stižu za park-šumu Marjan, koju je pustošio potkornjak. Sada ga je znatno manje te je mogućnost daljnje zaraze smanjena. No priča o sanaciji mjesecima već uzburkava javnost, a Državno odvjetništvo potvrđuje nam da i dalje provodi izvide u cijelom slučaju.

Nakon dugo vremena potkornjak na Marjanu, čini se, manje grize.

Pročitajte i ovo Sječa stabala na Marjanu (Dnevnik.hr) ''Nikakava mehanizacija'' Počela je velika sječa stabala na Marjanu, u pomoć doveli i - konje Marjan (Foto: Dnevnik.hr) Epidemija potkornjaka U srijedu počinje sječa 20.000 stabala na Marjanu

"Zdravstveno stanje je bolje. Treba uzeti u obzir da je prošle godine jako puno stabala posječeno. Ali ova koja su ostala puno su bolje. To znači da ima puno manje potkornjaka, puno manje zaraženih stabala, odnosno izvora iz kojih se ta zaraza ponovno počne širiti", objašnjava Milan Pernek s Hrvatskog šumarskog instituta.

Mjere zaštite nastavit će se provoditi i kroz ovu godinu te će se nakon toga ponovno procijeniti stanje, priopćio je Grad Split.

"Moramo biti oprezni jer svaki vjetrolom, suša ili nešto slično može ponovno pokrenuti taj ciklus. Mislim da će tek najesen biti pošumljavanje", dodaje Pernek.

Gradonačelnik danas o ovoj temi ne želi govoriti, a u Društvu Marjan su skeptični.

"S obzirom na to u kakvom su stanju feromonske klopke, da imamo na stotine fotografija razbijenih i neispravnih klopki, da su inženjeri šumarstva tijekom cijele prošle godine upozoravali da su neispravne, mogu sad govoriti što hoće, možemo im vjerovati ili ne. Ja im ne vjerujem", kaže Srđan Marinić iz Društva Marjan.

Koordinator sanacije kazao nam je kako je do sada posječeno tridesetak tisuća stabala, a Grad je potrošio oko šest i pol milijuna kuna koji se odnose na izvođača radova. S druge strane, dva milijuna i šesto tisuća kuna je, tvrdi, utrženo od prodaje drvne mase.

Splićani se nadaju potpunom oporavku.

"Problem s potkornjakom djelomično je riješen i nama je drago što se Marjan oporavlja", kaže Marta.

"Puno se Splićana ovdje rekreira. To im je kao drugi dom, pogotovo meni. Ja se nadam da će biti dobro. Dobro je i ovako, ali da bar malo više zelenila posade", nada se jedan Splićanin.

Osim brojnih rekreativaca Marjan su posjećivale i policija i inspekcija zbog njegove sanacije. Danas nam je potvrđeno kako Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje provodi izvide surađujući s policijom.

Iz Grada Splita poručili su kako će predstavljanje Izvješća o stanju na Marjanu uskoro biti na sjednici Stožera civilne zaštite. Na njoj će se raspravljati i o ukidanju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode koja je proglašena prošle godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene