Suzbijanje epidemije mediteranskog potkornjaka u splitskoj Park-šumi Marjanu počinje u srijedu, a planirano je ukloniti oko 20.000 stabala, što je oko trećine stabala u toj park-šumi, najavio je u utorak voditelj radne skupine za pripremu i provedbu plana sanacije zaraženih stabala na Marjanu Nenad Ružić.

Galerija Potkornjak uništava stabla na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) +0 Marjan (Foto: Dnevnik.hr)

"Stožer Civilne zaštite grada Splita na današnjoj je sjednici donio odluku kojom se prihvaća operativni plan sanacije zaraženih i osušenih stabala u Park-šumi Marjanu", rekao je Ružić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Vezani članci Željko Kerum obratio se javnosti dan nakon izvanrednih izbora za splitskog gradonačelnika - 1 Kerum: "Nismo bili ni spremni za tu utrku, jer je bila izvanredna" Ministar Krstičević na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Borbi protiv potkornjaka pridružili se i vojnici, Krstičević poručio: "Misija nam je pomoći narodu u nevolji"

Objasnio je kako će na početku sječe u Park-šumi Marjanu biti angažirano 30-ak djelatnika splitske Javne vatrogasne postrojbe, Komunalnog poduzeća "Parkovi i nasadi" te Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjanom. Njima će se pridružiti i drugi izvođači sanacijskih radova koji bi trebali biti poznati do kraja tjedna, a na izvlačenju odsječenih stabala bit će angažirani pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) te aktivisti civilnih udruga.

Odsječena stabla nakon izvlačenja bit će privremeno odložena na predjelu Bene, odakle će ih kamioni prevesti na spaljivanje kako bi se spriječila daljnja zaraza potkornjakom, objasnio je Ružić

Po njegovim riječima, bude li potrebno, na izvlačenju stabala iz Park-šume Marjana bit će angažirani i konji. Ponovio je da bi sanacijski radovi trebali biti završeni od 15. ožujka do 1. travnja, što, dodao je, ovisi o vremenskim uvjetima.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je 5. veljače izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode - epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjanu.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju