Fabris Peruško (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Fabris Peruško (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Američki sud je u postupku po Poglavlju 15, međunarodnom insolvencijskom postupku, izdao pisano mišljenje kojim je u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva.


Sud je u mišljenju odobrio zahtjev Agrokora za priznanjem u širem opsegu nego što je to prvotno odlučeno na ročištu, tj. prihvatio je zahtjev Agrokora da se nagodba prizna u cijelosti te rješenje izričito uključuje i dio nagodbe koji ima utjecaja na dug Agrokora i njegovih povezanih društava za koji je mjerodavno englesko pravo, priopćili su iz Agrokora.

Vezani članci Vladimir Putin u Mariupolju Nakon Putinove najave: ''Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca'' Ilustracija Maloljetni monstrum dobio doživotni zatvor: Poznanicu iz škole izbo nožem 114 puta, ono što je rekao užasnulo je sve

„Cjelovitim priznanjem, u čije smo stjecanje uložili posebne napore, stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, što smatramo velikim uspjehom na korist svih vjerovnika i zaposlenika“, istaknuo je izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Rješenjem Stečajnog suda SAD-a je određeno da će nagodba postati pravomoćno priznata u SAD-u kada postane pravomoćna u Republici Hrvatskoj, što je također ispunjeno rješenjem Visokog trgovačkog suda od 26. listopada 2018. godine.
Priznanje postupka izvanredne uprave nad Agrokorom i ovisnim i povezanim društvima kao insolvencijskog postupka pred sudovima Sjedinjenih Američkih Država još je jedna u nizu međunarodnih potvrda postupka izvanredne uprave nad Agrokorom.

Naime, Visoki sud Engleske i Walesa je 9. studenoga 2017. godine Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku prihvatio kao insolvencijski postupak koji se priznaje u Engleskoj i Walesu. To je isto za područje Švicarske učinio i švicarski sud 2. veljače 2018. godine. Posebno je značajno da je Zakon, zajedno sa Stečajnim zakonom, u srpnju 2018. godine Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća uključen u popis nacionalnih zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije. Prethodno je Ustavni sud Republike Hrvatske 8. svibnja 2018. godine Zakon ocijenio sukladnim s Ustavom RH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju