Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je jamio, jamio je

Država odlučila stati na kraj varanju sa zemljom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalnim jedinicama zemlja će se darivati uz stroge kriterije - za kulturu, socijalu i obrazovanje.

Država općini daruje zemlju za školu, a zemlja se preproda sumnjivim poduzetnicima. Takvom varanju država će uskro stati na kraj. Naime, lokalnim jedinicama zemlja će se darivati samo uz stroge kriterije - za kulturu, socijalu i obrazovanje.

Pročitajte i ovo Damir Novinić Odluka Skupštine društva Zagrebački holding dobio novog člana uprave: Pogledajte tko će se baviti operativnim poslovanjem Slika nije dostupna 'Investicije su zapošljavanje' Agencija za investicije na novom početku: Ulagače će pratiti projektni menadžeri

Lokalno mešetarenje državnom zemljom blokira i milijunske investicije. Primjerice, na Hvaru gdje je općina prodala državno zemljište pa sada na na tom otoku stoji projekt od 250 milijuna eura.

S lokalnim čelnicima i prodajom zemlje država se opekla već mnogo puta. Potvrđuje to Alen Čičak iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

'Darovanja državnog zemljišta uvijek su išla za izgradnju nekakvih poduzetničkih zona, a onda su na kraju sva ta zemljišta prodavana po vrlo niskim cijenama nekakvim privatnicima. Ili država daruje zemljište za potrebe škole, a tamo se sasvim nešto drugo izgradi ili se dalje preproda. Sumnje su da je novac završavao u prvatnim džepovima? Naravno uvijek postoji ta sumnja', pojašnjava Čičak.

Zbog sporova oko državnog zemljišta blokirani su investicijski projekti na Hvaru, Šolti i Mljetu. Svaki je vrijedan više od sto milijuna eura.
 
'Najčešće bi općina prodala investitoru nešto što nije bilo njeno vlasništvo. Onda imamo situaciju da se investitor javlja i ne može riješiti investiciju', ističe Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

Udruga općina poručuje kako će postroživanje kriterija za dodjelu državnog zemljišta biti udar na ionako male proračune lokalnih jedinica.

'Zbog nekoliko slučajeva gdje je možebitno došlo do malverzacija ili nezakonitosti ne bi se smjelo stavljati u isti koš sve jedinice lokalne samouprave', poručuje Snježana Bužinec iz Udruge općina RH.
 

Ipak je moguće! Umjesto 45 dana, dovoljan je bio samo jedan


Svaki slučaj poput hvarskog jako šteti ugledu Hrvatske među stranim investitorima, poručuju iz Udruge općina.

Ante Babić, tajnik Udruženja stanih investitora ističe da njih ne zanima tko je načelnik općine, gradonačelnik, koje je ministarstvo u pitanju. Njima je samo važno da se sve napravi u predviđenom ili očekivanom roku.
Otkada radi Agencija za investicije takvih slučajeva, kažu, više nema, a postojeći se mogu brzo riješiti pozivanjem na Zakon o strateškim investicijama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene