Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražilo navode

Postao je heroj nacije, ali na račun tate Slavena stiže sve više optužbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li tata Slaven uistinu osoba kakvom se prikazuje u javnosti? Ekipa Provjerenog razgovarala je s roditeljima i terapeutima koji su s njim surađivali.

Tata Slaven. Otac koji je pokrenuo nebo i zemlju, postao inspiracija i nada za mnoge roditelje djece oboljele od autizma. Uspješan menadžer koji je dao otkaz i prodao sve što posjeduje kako bi se posvetio sinu.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno: Mateo Holjevac - 8 Donosi Provjereno Mateo je ostvario snove: "On tu ne želi stati, pripremamo se za Olimpijske igre"

Tako smo vam prije nekoliko godina predstavili oca koji je u međuvremenu postao heroj nacije. Dok on niže nagrade, izdaje knjige i podiže grandiozan projekt "Grad anđela", na našu adresu sve češće stižu optužbe na njegov račun.

Slaven Vujić je 2015. pokrenuo Udrugu Senzori koja bi okupljala roditelje djece s poteškoćama, pružala terapije koje kronično nedostaje. Bio je to prvi njegov projekt.

''Dakle, sve ono što je on govorio nije laž, o problemima djece, o problemima sustava, o problemima s kojima se mi susrećemo svakodnevno, to je bila istina, samo je nažalost njegova priča otišla u totalno krivom smjeru'', priča Danijela Belašković, Oskarova mama za Provjereno.

Danijelin Oskar ima 7 godina i dijagnozu - poremećaj iz autističnog spektra. Zato je postala član udruge Senzori. Uplatila članarinu od 150 kuna, a tada su krenuli dogovori za terapije.

''Nama je prvo rekao za ta tri puta tjedno, blok sat je bilo 1250 kuna. Nakon što je Oskar krenuo, digao je cijenu na 2100 kuna. Objašnjenje je bilo da je Oskarovo stanje izuzetno teško i da će s njim morati raditi tim terapeuta", priča Danijela. Kaže i da se taj tim terapeuta nikad nije pojavio.

Oskar je na terapije u Senzore išao dva mjeseca. Bližilo se vrijeme godišnjih odmora i Slaven joj je rekao kako će se terapije bez obzira na to normalno odvijati. Nakon otprilike tjedan dana, prisjetila se Danijela, njezin suprug je s djetetom naišao na zaključana vrata bez da im je itko išta javio.

Još jedna priča

Slično nam je ispričala i druga mama. Molila nas je da joj sakrijemo identitet jer ne zna na što je taj čovjek spreman. Zvali su ga zbog senzornih terapija - nečega što u njihovom kraju nije bilo dostupno.

Objasnila mu je da su udaljeni 160 kilometara, a on joj je, kaže, odgovorio da nema problema i da ima povoljne stanove, po 1000 kuna za cijeli mjesec koliko su i planirali ostati. Napomenula je i da je njezin sin osjetljiv na zvukove, a dobila je odgovor da on ima volontere koji će dolaziti po njega kako bi izbjegli buku i stres putovanja.

Međutim od smještaja i volontera nije bilo ništa, kaže. Dovedeni pred gotov čin, snalazili su se kako su umjeli. I ona i suprug su nezaposleni, ali za dobrobit sina - i zadužit će se, samo da netko radi s njim. "Dogovor je bio mjesec dana blok sat svaki dan za tisuću kuna", govori nam.

Kad su stigli baš je, kaže, terapeut kojeg je Slaven odredio za njihovog sina otišao na usavršavanje. Objasnila je da je Slaven odmah tražio novce, a porasla je i cijena.

Terapije su započele tek drugi tjedan boravka u Zagrebu, ali terapije je provodila osoba koju su vidjeli prvi dan, a ne ona koja je na usavršavanju. Zašto nisu bili u tretmanu čim su došli, nije joj bilo jasno.

Također, terapeti su, priča ova mama, polako odlazili jedan za drugim. Četvrti tjedan više nije imao tko provoditi terapiju.

Terapeuti se skrivaju

U senzorima su radila četiri terapeuta, dvoje s ugovorom, dvoje na crno. Skrivaju se jer ih je, govore nam, Slaven dovodio u neetične i neprofesionalne situacije. Kako bi znali koje dijete treba koju terapiju prvo se mora napraviti procjena.

''Ako dijete netko dovede na procjenu, onda to mora biti procjena po stručnim uzusima s mjernim skalama koji su znanstveni instrumenti'', pirča terapeut. I to je bio konstantan izvor svađe, tvrde, jer Slaven je, kažu, opstruirao svaku procjenu. Jedan od terapeuta kaže da je najzanimljivije da je te procjene roditeljima prezentirao kao stručne procjene, a terapeutima je govorio da su to procjene ''čisto da oni popričaju, vide dijete''.

Cijena rada terapeuta bila je ispodprosječna, a oni koji su radili honorarno, radili su za 50 kuna po satu. Terapeuti kažu da je Slaven vodio financijski segment. Nakon propalih obećanja i dogovora s njim, obitelj iz Slavonije bar je htjela povrdu kako bi pomogli tražiti od HZZO-a putne troškove, međutim ni od toga ništa govore.

Slaven negira optužbe

Nakon svjedočanstva roditelja i terapeuta o svim optužbama upitali smo i Slavena.

Iako roditelji govore da su njemu davali novce za terapiju, on kaže da se plaćalo terapeutima.

U listopadu 2015. godine Slaven Vujić u Hrvatsku je doveo Danijelu Helc - logopedicu i neuropsihijatricu iz Beograda kako bi napravila preglede djece.

Predgled je stajao 450 kuna. Kasnije je Danijela Helc napisala pismo objašnjenja, jer su je roditelji optužili za prijevaru. Potvrdila nam je njegovu autentičnost. Helc je tvrdila da je po pregledu tražila 20 eura, dok je on za dva dana naručio 28 obitelji kojima je naplatio po 450 kuna.

''Gospođa Helc je naplaćivala svoj pregled kako je naplaćivala, znači ona je rekla svoju cijenu, ona je dobila, međutim taj pregled nije od strane udruge plaćan, nego od strane roditelja'', kaže Slaven.

Ali mi smo dobili uplatnicu baš za taj pregled koji njegov argument opovrgava. Roditelji su uplaćivali na račun Udruge tih 450 kuna. Također, gospođa Helc je preporučila koje dijete treba poslati uzorak kose na laboratorijsku analizu za teške metale u organizmu. Roditelji nalaze nikada nisu dobili.

Pa smo ga i za to upitali.

''Ja sam samo bio taj koji pomaže roditeljima da odrade te pretrage i predložio sam ako već ima 15, 20 djece da rade istu pretragu da odradimo na jedan način zajednički'', kaže Slaven. Na pitanje što se dogodilo s nalazima koje roditelji nikada nisu dobili odgovara sljedeće:

''Što se tiče odgovornosti za te pretrage, s obzirom da je riječ o laboratorijima, američkima, odnosno nizozemski je bio u pitanju, mi kao udruga i ja kao osoba nisam mogao ni potpisati te pretrage, s obzirom da se traži stručna osoba koja je zastupnik tog djeteta u procesu tog traženja informacija'', rekao je.

Otvaranje senzora u Splitu

Bio je to kraj 2015. O senzorima u Zagrebu više se ne čuje. Ali otvara senzore u Splitu u 2016. Statusi su identični - skupljaju se donacije za opremanje senzorne sobe.

''Ona se uređuje od 2014. godine. Međutim, što je senzorna soba, senzorna soba je skup neke opreme koja se kupi koja je u vrijednosti od sto tisuća kuna do 160'', priča Slaven.

Mama Danijela kaže da to nije bila senzorna soba.

''Većinu igračaka, tih didaktičkih igračaka, donirali smo mi roditelji'', kaže Danijela.
Slaven kaže da su to cijelo vrijeme skupljali nadajući se da će dobiti prostor za rad, ali ga nisu dobili. Tvrdi da je sva ta oprema dostupna, odnosno spremljena u njihovom obiteljskom centru. Dodaje i da se zapravo radi o njegovoj kući u Igrišću.

Kaže nam novca nije bilo, prostore nisu imali, država i gradovi nisu im dali ni kune. Zato je sve stalo, tvrdi.  A što je s donacijama koje su se prikupljale?

''Mogu dati neki točan podatak, vjerujem za 2016., koji je oko 680 tisuća kuna, pardon, 620 tisuća kuna donacija u 2016. godini prikupljeno'', kaže i dodaje kako vjeruje da je broj u 2015. bio oko 300 i nešto tisuća kuna.

Podsjetimo - roditelji su plaćali terapije, prostori su bili donirani, a ni Senzori Zagreb, ni Senzori Split ne rade.

''Ja sam razmišljala kako ja njega mogu prijaviti, što ja mogu napraviti? Zapravo ne mogu ništa jer sam ja njemu platila donaciju, dakle ja ne mogu nigdje dokazati da je meni taj čovjek ostao dužan novce'', kaže Danijela, a jedan od terapeuta kaže da svi koji su tamo radili žele zaboraviti taj period.

Slaven Vujić daleko od osobe kakvom se prezentira javnosti

Imao je 9 tvrtki, neke u blokadi neke u stečaju. Od njegovog pojavljivanja u javnosti dogodilo se pet profila na Facebooku, četiri web-stranice, dvije udruge, izdavanje knjige i tvrtka koja se bavi izdavaštvom. Sve u njegovom vlasništvu.

Priča o Slavenu krenula je tako da je dao otkaz kako bi se posvetio svom sinu, a sada ima posla preko glave. Pitali smo kako se to dogodilo.

''Ja sam dao otkaz da bi se posvetio sinu i drugoj djeci. Ja da sam se htio samo sinu posvetiti, ja bih zadržao posao, pokušao zaraditi što više novaca i uložiti u obrazovanje i napredak svog sina, ali odlučio sam se baviti drugom djecom'', kaže.

Tijekom nekoliko tjedana istraživanja poslovanja Slavena Vujića razgovarali smo s njegovim bivšim kolegama, bivšim šefovima, poslovnim partnerima, utjecajnim ljudima iz svijeta borilačkog sporta. Svi potvrđuju kako je Slaven Vujić daleko od osobe kakvom se prezentira javnosti.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene