Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja nakon crnog petka

Poslovni stručnjak analizirao stanje Agrokora: Dioničari bi mogli izgubiti sve, a vrijednost tvrtke mogla bi pasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbrajaju se gubici nakon crnog petka za Agrokorove perjanice na zagrebačkoj burzi. Cijene dionica najboljih kompanija pale su i do 90 posto. Vrijednost kompanija dodatno je srušena, a procjenjuje se i da su domaći mirovinski fondovi samo u petak izgubili oko 200 milijuna kuna na dionicama Agrokorovih tvrtki.

Dionica Jamnice vrijedi šest tisuća kuna, a u travnju, prije nego što se zaustavilo trgovanje dionicama, je vrijedila više od 54 tisuće kuna. Ledova je vrijedila 3.450 kuna, a sada vrijedi 603 kune.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake Slika nije dostupna Petar-Pierre Matek Hanfa odbacuje optužbe i prozivke za Agrokor

Iz izvanredne uprave i ministarstva gospodarstva kažu kako nastavak trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki nema nikakav utjecaj na postupak izvanredne uprave niti na restrukturiranje kompanije i vjerovničku nagodbu. Dok povjerenik Ramljak tvrdi da su to dobre kompanije, ulagači na burzi očito misle drugačije. Poslovni stručnjak Danko Sučević smatra da je za dodatni pad cijene kriv roll up kredit.

"Jamčile su za taj roll up kredit svojom imovinom i ne samo svojom imovinom nego i svojim žigovima, odnosno svojim brendovima.To praktički znači da, ako ste vi dioničar Jamnice ili Leda, u slučaju neuspjeha postizanja nagodbe gubite faktički sve", objasnio je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Tržišna kapitalizacija Leda, to jest cijena po kojoj bi se sada mogle kupiti sve dionice te tvrtke, je svega 190 milijuna kuna, Jamnice 132 milijuna kuna, Belja 113 milijuna kuna, a Zvijezde i Vupika 38 milijuna kuna. Po kojoj cijeni će se zaista prodavati ovisit će o vjerovničkoj nagodbi ističe struka.

"Ukoliko nagodba ne bude postignuta onda je ovo možda čak i prevelika vrijednost koja je sad na burzi.Ukoliko nagodba bude postignuta onda zavisi o tome što će biti u toj nagodbi", rekao je Sučević.

Mirovinski fondovi izgubili 200 milijuna kuna

Regulator HANFA kaže da se trgovanje dionicama automatski nastavilo nakon što su tvrtke objavile potrebna financijska izvješća. Ulagače u dionice upozoravaju da se prilikom trgovanja ne pouzdaju u informacije iz medija.

Hanfa skreće pozornost ulagateljima da trebaju uzeti u obzir dodatni rizik kojem su izloženi u slučajevima kada svoje investicijske odluke donose na temelju neprovjerenih, neslužbenih, špekulativnih i sličnih informacija.

Procjenjuje se da su mirovnski fondovi, koji raspolažu novcem za mirovine hrvatskih građana, jučer na dionicama Agrokorovih tvtki izgubili oko 200 milijuna kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene