Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Održan je molitveni ispraćaj za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije Jovana Pavlovića u crkvi Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu.


Pravoslavni vjernici pogrebnom liturgijom uz molitvu oprostili su se od mitropolita Jovana Pavlovića. Molitveni ispraćaj još uvijek traje u katedrali Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Trgu Petra Preradovića što je bila mitropolitova osobna želja.

Vezani članci Jure Leko, voditelj Podružnice Čistoća, i Sanja Vištica Voditelj Čistoće pokušao je objasniti koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz otpada. Otkrio je i važnu novost Donatorski bal Crvenog križa za socijalno ugrožene građane Donatorski bal Crvenog križa za opremanje Interventnog tima zagrebačkog društva CK-a

Počast preminulom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu Pavloviću odao je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je stigao iz Beograda. Brojni vjernici došli su na ispraćaj u glavnu srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj koja je bila otvorena čitavu noć za sve vjernike. Mitropolit Pavlović biti će sahranjen u 12 sati.

Preminuo mitropolit Jovan Pavlović

Na liturgiji uz vjernike prisustvovao je i sam vrh hrvatske katoličke Crkve predvođen kardinalom Josipom Bozanićem. Na ispraćaju su sudjelovali i predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar Mirando Mrsić u ime vlade te gradonačelnik Milan Bandić.

Srpskopravoslavni  mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović umro je 3. travnja u 78. godini u Kliničkome bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu nakon kraće bolesti.

Rodio se 1936. godine u Medincima kod Podravske Slatine. Nakon završene Bogoslovije Svetog Save u manastiru Rakovica diplomirao je 1963. godine na Bogoslovnom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Postdiplomske studije pohađao je na sveučilištima u Njemačkoj.

Mitropolit Pavlović na Badnju večer pozvao vjernike na molitvu za mir

Profesorsku službu obavljao je u bogoslovijama u Prizrenu i Manastiru Krki. U tom je manastiru 1967. godine zamonašen, a nakon primanja jerođakonskog čina 1969. godine postao je jeromonah.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a 1977. godine izabran je za episkopa, a 1982. postao je mitropolit zagrebački.

Bio je član različitih komisija Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a. Od 1982. do 1992. godine predstavnik je SPC-a za međucrkvenu pomoć u Ženevi. Bio je član Sinoda SPC-a u nekoliko mandata, a u Pećkoj patrijaršiji 1990. godine predsjedavao je Svetim arhijerejskim saborom. Odlukom najvišeg crkvenog tijela 1994. godine povjereni su mu na brigu pravoslavni Srbi u Republici Italiji.

Kao predsjednik Episkopskog savjeta SPC-a u Hrvatskoj potpisao je Ugovor o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook