Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na udaru je i 6 nuklearnih elektrana

"Katastrofa je pred vratima i ući će": Uragan Florence čupat će kuće iz zemlje, valovi će biti visoki 4 metra

Uragan Florence iz svemira (Foto: AFP)
Uragan Florence iz svemira (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Putanja uragana Florence (Foto: Državni meteorološki zavod SAD-a) Putanja uragana Florence (Foto: Državni meteorološki zavod SAD-a) Foto: Državni meteorološki zavod SAD-a Uragan Florence iz svemira (Foto: AFP) Uragan Florence iz svemira (Foto: AFP) Foto: Afp Putanja uragana Florence (Foto: AFP) Putanja uragana Florence (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Plaža u Sjevernoj Karolini koju će pogoditi uragan Florence (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Iako se snaga uragana Florence u proteklih nekoliko dana smanjila, njegova se veličina povećala te bi u petak trebao pogoditi jugoistočnu obalu SAD-a, što će imati katastrofalne posljedice poput jakih vjetrova, naglih poplava te nestanka struje.

Valovi koje će uzrokovati uragan Florence mogli bi dosegnuti visinu od četiri metra. Njegovi će vjetrovi iz zemlje čupati kuće te izazvati štetu na građevinama. Kao što je to prošle godine učinio uragan Harvey, Florence će znatno usporiti kada dosegne obalu, što znači da će izazvati veliku količinu kiše u dvjema američkim saveznim državama - Sjevernoj i Južnoj Karolini.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

Prema prognozama, Florence bi trebao pogoditi SAD u petak, kada će biti uragan kategorije 3, izvještava Washington Post. Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je na tri prijetnje koje će pogoditi Sjevernu i Južnu Karolinu: prva su visoki valovi koji će udariti u tipično suha područja, druga su nagle poplave izazvane obilnom kišom, a treća su jaki vjetrovi na obali i unutrašnjosti.

Evakuacija je naređena za više od 1,5 milijuna ljudi. "Moja je poruka jasna: 'Katastrofa je na vratima i ući će'", u srijedu je rekao guverner Roy Cooper. Vlasti nekoliko saveznih država proglasile su izvanredno stanje.

Na udaru uragana također će se naći šest nuklearnih elektrana. Federalna vlada uvjerava da se ništa značajno neće dogoditi. Međutim, Mary Catherine Green, glasnogovornica Duke Energy, u čijem su vlasništvu elektrane, rekla je da se sve elektrane nalaze na predviđenoj putanji uragana.

CNN je izvijestio da je Jeff Byard, administrator Savezne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima, rekao da agencija trenutačno nije zabrinuta zbog spomenutih nuklearnih elektrana.

Veličina uragana zaokupila je pažnju astronauta koji su preko svojeg profila na Twitteru objavili snimke iz svemira.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene