Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suše, poplave, požari

Posljedice klimatskih promjena sada osjećamo izravno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suša, poplave, požari, prirodne nepogode zbog promjena klime sve češće pogađaju ovaj dio Europe. Hrvatska je zato ušla u projekt UN-a i Europske komisije.

Suša, poplave, požari, prirodne nepogode zbog promjena klime sve češće pogađaju ovaj dio Europe. Hrvatska je zato ušla u projekt UN-a i Europske komisije, koji bi u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj trebao olakšati borbu protiv prirodnih nepogoda. Projekt je dobio i potporu Unije, i to više od dva milijuna eura.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Klimatske promjene itekako pogađaju voćara Franu Ivkovića. 40 godina bavi se ovim poslom i ne pamti kaže da su jabuke ikada tako rano procvale kao ove godine. Onda ih je uništio mraz, a dotukla suša.

'Imamo negdje oko 20 tisuća tona prve klase jabuka, znači konzumne, a industrijske 13 tisuća tona. U normalnoj godini znali smo imati negdje i 70, 80 tisuća tona prve klase', kaže Frane Ivković, voćar iz Hrvatske voćarske zajednice.

On je izgubio tri milijuna kuna. Šteta bi bila i veća da na dijelu nasada nema navodnjavanja. 'U hrvatskom voćarsku štete od suše procjenjuju se na oko 600 milijuna kuna', kaže.

>> Zbog suše proglašena elementarna nepogoda i za Varaždinsku županiju

Kako bi se šteta od ekstremnih temperatura, požara, i drugih nepogoda prevenirala i umanjila, UN i Europska komisija pokrenuli su projekt jačanja otpornosti na nepogode.

'Ovaj program je prevencija budućih katastrofa, vidimo u kakvom svijetu živimo, događaju se klimatske promjene', rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

Zbog suše, na gubitku je cijelo gospodarstvo. Navodnjavanje je alternativa uništenom voću i povrću, no država otežava situaciju. 'Naše rijeke idu u Crno more, idu u Jadransko more, bespovratno odlazi ta voda, umjesto da se jednom jednostavnom odlukom ministarstva te vode koriste za navodnjavanje voćarstva i povrćarstva', dodaje Ivković.

Tako bi, tvrdi, na dobitku bili svi, i država i trgovci i građani. A premostio bi se i katastrofalan učinak ekstremnih vrućina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene